Duminica 28 Aprilie

Servicii stomatologice GRATUITE pentru copiii și adulții cu nevoi speciale, la Cluj, în 2024! Deputatul clujean Sabin Sărmaș: „Vizează mii de oameni”


Din anul 2024 serviciile stomatologice vor fi gratuite pentru copiii și adulții cu nevoi speciale! Deputatul clujean Sabin Sărmaș, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din cadrul Camerei Deputaților, a depus un amendament la Legea Bugetului de Stat pentru anul 2024 care va face posibile tratamentele stomatologice în condiții excelente, în mod gratuit, pentru copiii și adulții cu nevoi speciale, în Cluj-Napoca.

„Știți cum se face o intervenție stomatologică la copiii cu nevoi speciale? Sunt sedați, sunt anesteziați, pentru că e singurul mod în care poți să-i liniștești și să-ți faci ca și medic treaba. Și pe ei îi doar la fel de tare ca pe noi, și ei suferă la fel de tare. Din nefericire, în România încă nu există un astfel de spațiu clinic dedicat acestui tip de intervenții, care vizează mii de oameni. 

Sunt mulți în România acești oameni, chiar dacă ei nu sunt văzuți și prezenți tot timpul. Am făcut un amendament la Legea Bugetului, în valoare de 1 milion de lei, și ca urmare a adoptării acestui amendament, vom avea un astfel de spațiu la Cluj. Un spațiu în care vor fi tratați nu doar copiii, ci și adulții cu nevoi speciale, atunci când vine vorba de tratament stomatologic, în cadrul Clinicii de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială din Cluj-Napoca”, a declarat Sabin Sărmaș.

În total, o sumă de 1 milion de lei va fi alocată către Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” - Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Dentară. Din acești bani se vor amenaja și dota cabinete medicale de diagnostic și tratament stomatologic, dar se vor achiziționa și mijloace de transport dotate corespunzător pentru a deservi deplasarea pacienților cu nevoi speciale de la locuința acestora și până în spațiul care urmează a fi utilat.

„Persoanele cu nevoi speciale, în special persoanele cu diferite deficiențe psihiatrice, senzoriale, comportamentale, de limbaj, polideficiențe sau persoane cu dizabilități  locomotorii necesită un cadru adecvat diagnosticării și tratamentelor stomatologice, corespunzător nevoilor și reacțiilor acestora. În acest sens, este necesară și utilă o investiție în amenajarea unui spațiu medical în cadrul unei clinici universitare, unde personalul medical va putea presta servicii medicale adaptate persoanelor care nu au posibilitatea materială și motorie de a se prezenta la un cabinet stomatologic”, se arată în motivația amendamentului. 

Comentarii Facebook