Duminica 2 Octombrie

Se vinde vila familiei Renner, care a fondat fabrica Clujana - FOTO


Vila Familiei Renner, fondatoare a fabricii de incălțăminte Clujana, este scoasă la vânzare cu 1,2 milioane de euro.

Vila este situată în zona centrală a orașului, aproape de Piața Mihai Viteazu. ”Construită în anii ‘30 proprietatea beneficiază de o curte generoasă de 1540 mp, cu acces facil din stradă. Construcția este dispusă pe 2 nivele, demisol și parter, având 1526 mp construiți și aproximativ 1400 mp utili. Cu cele 28 de încăperi ale sale, vila este versatilă în a fi adaptată unor funcțiuni comerciale precum clinică medicală, pensiune, grădiniță sau sediul de companie”, spun cei care o vând. 

Fabrica de încălțăminte Clujana a fost înființată în anul 1911 de familia Renner sub denumirea de ”Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. 

După primul război mondial a devenit societate pe acțiuni, schimbându-și denumirea în ”Dermata” și devenind cea mai mare fabrică de încălțăminte din România. A fost naționalizată de guvernul comunist în 1948 și redenumită "Fabrica de încălțăminte Janos Herbak", apoi "Fabrica de Pielărie și încălțăminte Cluj", iar în final "SC Clujana SA". În anii 80 ajunge cea mai mare fabrică de profil din estul Europei. Avea 8.000 de angajați, cu secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte, și articole din cauciuc. 

Reabilitarea și funcționalizarea vilei Renner este atât o oportunitate investițională, cât și un demers de readucere la lumină a unei pagini din istoria Clujului”, mai spun proprietarii. 

Probabil reabilitarea vile ar costa minim 300.000 de euro, dar la final ar fi cea mai impozantă casă din oraș, un adevărat palat cu rezonanță istorică.

Comentarii Facebook