Marti 31 Ianuarie

Scenarii în caz de blackout în România: Ce nu trebuie să ne lipsească din casă dacă rămânem fără curent electric


Posibilitatea unui blackout total în România este redusă, însă e bine să ştim ce putem păstra în casă pentru o perioadă de 3 zile. Amintim că zilele trecute, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că este puţin probabil ca România să intre într-un black-out, însă viscolul ne-ar putea crea probleme.

Raed Arafat precizează faptul că în România pot fi situații de întrerupere de curent, care însă nu vor fi cauzate de război, ci de fenomene naturale, cum ar fi viscolul.

Ce este necesar să aveți în casă în caz de blackout total sau parțial în România

Posibilitatea unui astfel de eveniment este redusă, însă e bine să ştim ce putem păstra în casă. Astfel este important să avem suficientă mâncare neperisabilă, apă calculată la 2 litrii pe zi de persoană, dar şi medicamente pentru bolnavii cronici. Este important să avem cu ce să ne încălzim până când vin autoritățile cu soluţii suplimentare.

Să avem lanterne pe led sau cu baterii pe care să le putem ţine pornite o durată foarte lungă. Mai există şi posibilitatea ca bancomatele să nu funcţioneze, aşa că este bine să avem în casă bani cash pentru a putea achiziţiona lucrurile necesare.

Aceste recomandări nu sunt numai pentru situaţia de acum. Poate avea loc un cutremur puternic sau o altă urgenţă care să necesite un astfel de kit. Potrivit lui Raed Arafat între 10-15 decembrie vom afla cât de pregătită este România pentru un blackout. Atunci vom avea concluziile controalelor desfăşurate în instituţiile esenţiale.

Şeful DSU a explicat în cadrul unei intervenții televizate în ce au costat aceste controale, şi mai spune că este bine ca fiecare dintre noi să avem provizii esenţiale în casă pentru cel puţin trei zile.

Vom căuta şi vom încuraja orice instituţie care este esenţială, care furnizează servicii esenţiale să aibă posibilitatea de a asigura activitatea. Nu facem asta pentru că avem razboiul lângă noi, situaţiile apar, cum a fost cea din 2017-2018, din cauza unei furtuni de zăpadă foarte serioase”, a declarat Raed Arafat pentru Antena 3 CNN.

Comentarii Facebook