Salvati Rosia Montana! Protest la Cluj, sambata, de la ora 11.00 in Piata Unirii


Ecologistii care lupta impotriva proiectului de exploatare aurifera cu cianuri de la Rosia Montana ies in strada la Cluj-Napoca, de la ora 11.00, in Piata Unirii.

 

Vezi AICI anuntul postat pe Facebook!

 

Un protest similar va avea loc si la Bucuresti, in Piata Constituriei, avand sloganul "Vrei sa salvezi Rosia Montana: Demonstreaza!".

"Sutele de oameni iesiti zilele acestea in strada se alatura miilor din ultimii ani care au luptat pentru Rosia Montana. Iar rezultatele sunt uimitoare si cu mandrie afirm, ca prin spiritul civic manifestat reusim sa continuam si sa dezvoltam cea mai mare campanie de mediu si sociala din Romania. Astfel, in aceste momente de intensitate maxima, atat pentru tara cat si pentru Rosia Montana, va multumesc pentru solidaritatea voastra si pentru hotararea cu care fiecare, cu mesajul propriu, in orice colt al tarii, in strada, promovati Rosia Montana. Uniti pentru libertate, vom invinge! Iar pe 28 ianuarie, impreuna cu voi, voi spune raspicat Salvati Rosia Montana in Piata Constitutiei si voi cere Ministrului Mediului sa actioneze cu responsabilitate si sa nu elibereze acordul de mediu atat de dorit de compania miniera!", a transmis Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Manifestantii sunt rugati sa respecte cateva reguli:

1. Va rugam sa folositi pe durata manifestarii doar mesaje si insemne pe bannere, steaguri si pancarde distribuite prin intermediul campaniei Salvati Rosia Montana. Suntem oameni cu cele mai diverse orientari politice, ideologice si/sau religioase, cu viziuni economice si sociale diferite, provenind din toate straturile societatii si din toate grupurile etnice. Proiectul catastrofa ce vizeaza distrugerea Apusenilor a avut, dincolo de toate relele, efectul pozitiv de a ne aduce impreuna; haideti sa ne respectam unii pe altii, gandindu-ne, sambata, 28 ianuarie, la ceea ce ne uneste si ne determina sa actionam impreuna - Rosia Montana.

2. Mentionam ca si-au anuntat deja participarea la aceasta manifestare membri ai mai multor organizatii, fie ele neguvernamentale, sindicale sau de alt tip, care au considerat ca, individual si nu in numele organizatiei din care fac parte, este important sa isi arate si cu aceasta ocazia sustinerea fata de cauza Rosiei Montane. Campania Salvati Rosia Montana s-a delimitat constant de orice implicare politica si o face si cu aceasta ocazie.

Revendicarile sunt:

1. Neemiterea acordului de mediu pentru proiectul minier cu cianuri propus la Rosia Montana;

2. Deblocarea procedurilor de includere a Rosiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO si declansarea demersurilor necesare pentru orientarea dezvoltarii zonei spre utilizarea durabila si punerea in valoare a patrimoniului sau natural si cultural unic;

3. Respingerea proiectului legislativ de modificare a Legii Minelor nr. 85/2003, care ar permite companiilor miniere private sa exproprieze dupa bunul plac in numele statului;

4. Adoptarea propunerii legislative care prevede interzicerea utilizarii cianurii in minerit;

5. Respingerea tuturor initiativelor de declarare a zonei Rosia Montana ca zona mono-industriala, rezervata exclusiv implementarii proiectului minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation.

Comentarii Facebook