Sală specializată de audiere a minorilor INAUGURATĂ la Cluj - FOTO

 

O sală modernă de audiere a minorilor a fost inaugurată de conducerea Consiliului Județean Cluj. 

 

Acţiunea face parte din proiectul ”Audis: pentru o mai bună audiere a minorilor”, obiectivul principal al acesteia fiind îmbunătăţirea practicilor existente în România în instrumentarea cauzelor cu minori, cu un grad sporit de protejare a drepturilor acestora. 

 

Proiectul, în valoare de aproximativ 80.000 de euro, este unul pilot, realizat cu sprijinul Federaţiei ”La voix de l’enfant” (Franţa), a Ambasadei Franţei în România care a asigurat finanţarea în proporţie de 80%, respectiv cu ajutorul celor două consilii judeţene din Cluj şi Dolj, care, prin intermediul serviciilor publice de asistenţă socială şi protecţia copilului din subordine, au contribuit cu restul de 20%. 

 

 

De asemenea, importanţa proiectului constă în faptul că acesta a reuşit să adune, la aceeaşi masă, toate structurile de la nivel local cu rol în protejarea vieţii şi libertăţii omului, fiind încheiat astfel un parteneriat între Consiliul Judeţean Cluj (DGASPC), Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj, Parchetul Cluj, Tribunalul Cluj (Serviciul de probaţiune), Curtea de Apel Cluj, DIICOT Cluj şi BCCO Cluj. 

 

Potrivit specialiştilor, un copil, victimă a abuzului sau neglijării, retrăieşte, de cele mai multe ori, clipe de coşmar atunci când este pus să relateze episoadele de abuz în faţa oamenilor legii. 

 

Tocmai de aceea, conform acestora, ideal ar fi ca minorul să fie audiat o singură dată. Până acum, minorul era ascultat cu ocazia sesizării iniţiale făcute de familie sau de persoanele ce-l au în grijă, apoi de poliţistul care înregistrează plângerea, de procuror; în faţa instanţei de judecată – în faza de cercetare judecătorească, audiat în faza de control judiciar (în apel) şi în faţa instanţei de recurs. 

 

 

Pentru reducerea impactului psihic negativ al audierii asupra copiilor şi prevenirea victimizării secundare, copilul va fi audiat într-o sală special amenajată, compusă din două încăperi separate, una în care se va afla minorul împreună cu persoana care-l va intervieva, şi alta în care se vor afla poliţişti, procurori şi care va fi dotată cu echipament audiovizual, inclusiv camere video şi microfon, pentru a înregistra procesul de audiere. 

 

Înregistrarea audio-video a mărturiei minorilor şi folosirea acestei înregistrări, în instanţă, ca probă la dosar, va reduce semnificativ numărul audierilor. Audierea va fi coordonată de către o echipă de specialişti, formaţi în tehnici de audiere, care au o abordare multi şi interdisciplinară, asigurând legătura între toţi profesioniştii care intervin în procedura de audiere.

 

”Acest proiect reprezintă soluţia cea mai potrivită pentru reducerea impactului psihic negativ al audierii asupra copiilor şi reducerea victimizării secundare prin audierea minorilor într-o sală special amenajată, care să asigure o audiere prietenoasă. Ne bucurăm că am putut să beneficiem de pe urma modelului francez de bune practici şi să îl implementăm la noi, în acest moment în Franţa existând peste 70 de săli de audieri de acest gen. În Cluj, DGASPC pune la dispoziţie atât sălile necesare pentru audierea şi consilierea minorilor, cât şi personal calificat, instruit pe parcursul ultimilor doi ani, pentru a lucra în acest sistem”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.  

Comentarii Facebook