Rromi de la Pata Rât susțin că poluarea de la rampă îi omoară cu zile

 

Rampa Salprest de la Pata Rât s-a aprins, iar rromii care locuiesc în zonă susțin că poluarea îi omoară cu zile.

 

Campania „Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie!” amintește că Hotărârea Guvernului nr. 349/2005 privind depozitarea deşeurilor stipulează clar că distanța unei așezări față de un depozit de deșeuri trebuie să fie de minim 1.000 de metri.

 

De asemenea, Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena și sănătate publică privind mediul de viață al populației prevede la articolul 11 faptul că distanța minimă a unei așezări față de depozite controlate de deșeuri periculoase și nepericuloase trebuie să fie de 1.000 de metri. 

 

Rampa Salprest (rampa mică) este la 300 de metri distanță față de cele peste 300 de persoane evacuate de autorități de pe strada Coastei în 17 Decembrie 2010. În Pata Rât trăiesc 1.500 de oameni.

 

Campania ”Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie!” coalizează rezidenți din trei comunități din Pata Rât și activiști clujeni. Campania accentuează că rampele funcționează fără să respecte prevederile legale și din cauza apropierii de comunitățile din Pata Rât și că trebuie găsite soluții atât pentru relocarea persoanelor evacuate în Pata Rât, dar și de colectare selectivă și reciclare pentru a nu se mai ajunge la astfel de situații provocatoare de incendii și poluare.

Comentarii Facebook