Miercuri 11 Septembrie

REVOLTATOR! Spitalul Clinic Judetean Cluj cere 200 de lei pe o consultatie! Vezi lista cu tarife


Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj percepe taxe diferentiate pentru consultatia la cerere, incepand cu 1 ianuarie 2012, desi legea spune ca acestea pot fi suportate din bugetul de stat.

Suma platita de catre un pacient pentru o consultatie de specialitate difera in functie de pregatirea celui care consulta si anume un medic specialist percepe o taxa de 60 de lei, pe cand un profesor universitar percepe 200 de lei.

Conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj sustine ca aceste tarife diferentiate se aplica pentru ca exista diferente de competenta a medicilor, in functie de pregatirea lor.

"S-a propus de mai mult timp introducerea acestor taxe si ca ele sa fie in functie de competentele medicilor. Un medic primar are o pregatire, un medic conferentiar are o alta pregatire si asa mai departe. Tarifele se impun doar in cazul in care este vorba de o consultatie la cerere, nu si daca e vorba de vreo urgenta sau atunci cand pacientul vine cu trimitere de la medicul de familie", a declarat doctorul Monica Costin, directorul de ingrijiri al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj.

Sumele de bani obtinute din aceste taxe intra in bugetul clinicii si al sectiilor in care s-au facut consultatiile. 70% din suma se intoarce in bugetul sectiei unde a fost facuta consultatia, iar 30% in bugetul general al spitalului.

"Din acesti bani sunt facute achizitii pentru clinica, aparatura medicala, mobilier sau ustensile sanitare. Niciun ban nu intra in buzunarul medicilor care fac consultatia. Aceste tarife nu sunt abuzive", sustine Monica Costin.

Deputatul Mircea Giurgiu a declarat astazi in cadrul unei conferinte de presa ca taxele percepute de catre spitale nu au un temei legal si plata acestor sume nu este justificata.

"Exista in acest moment spitale care percep taxe in functie de pregatirea persoanei care consulta, medic, profesor, conferentiar, etc. Nu se justifica plata acestor bani pentru ca fiecare dintre noi suntem asigurati si platim asigurari de sanatate. Eu consider ca nici nu este legala cererea unor asemenea taxe", a declarat deputatul Mircea Giurgiu

 

Legea nu specifica clar in ce conditii poate impune un spital taxe pentru consultatia pacientilor, insa prevede ca asistenta medicala este garantata si finantata de catre stat. In Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii se spune ca asistenta de sanatate publica este garantata de stat si finantata de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate sau din alte surse, dupa caz, potrivit legii.

Tarifele percepute de catre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj:

Profesor Universitar - 200 de lei
Medic conferentiar - 150 de lei
Medic primar - 70 de lei
Medic Specialist - 60 de lei

 

Vasile Ielciu

Comentarii Facebook