Răsturnare de SITUAȚIE în cazul bătăii de la Cluj. Ce a spus judecătorul care i-a arestat pe Cristian Sabo și Lucian Varadi

 

Cristian Sabo și Lucian Varadi, bătăușii care au șocat o țară întreagă cu brutalitatea lor, au fost arestați pentru 30 de zile. Judecătorii clujeni au motivat în încheierea penală motivele pentru au dispus arestarea.

 

Persoana care a filmat nu este Alexandra L, așa cum se credea până acum. La bătaia din ziua de 28 august au asistat două fete, una de 17 ani, Alexandra L, dar și o minoră de 14 ani, Dania C., cea care i-a dat imaginile unui alt tânăr, Alin Mureșan, iar de acolo au ajuns pe Facebook. 

 

Alexandra L. a fost intens blamată și a primit amenințări după o conversație de pe Facebook Messenger, care a apărut în mediul online. Vezi AICI conversația.

 

Avocații celor doi tineri, desemnați din oficiu, au solicitat ca cei doi să nu fie arestați. Cristian Sabo consumase etnobotanice, iar avocatul lui a cerut instanței să țină cont de acest lucru, pentru că nu era în deplinătatea facultăților mintale, și să dispună cercetarea lui în stare de libertate.

 

Din contră, avocatul lui Lucian Varadi a arătat că tânărul apărat de el nu consumase droguri și a cerut ca acest lucru să fie evidențiat, iar clientul lui să fie judecat mai blând, fără a fi arestat. Ba mai mult, Lucian nu ar fi știut că bătaia este filmată, iar imaginile trimise lui Alin Mureșan ar fi urmat să ajungă pe Facebook. În plus, avocatul a contorizat numărul de lovituri aplicate de Lucian Varadi și a spus că au fost ”numai șapte, deci a fost implicat mai puțin în scnele de violență”, conform Gazeta de Cluj

 

Judecătorul nu a ținut cont de aceste solicitări și a dispis arestarea celor doi, care reprezintă un pericol public. 

 

În primul rând, se constată că dosarul cauzei conține probe suficiente care să justifice presupunerea rezonabilă că inculpații ar fi săvârșit, în calitate de coautori, infracțiunea de tentativă la omor.

 

Vizualizarea înregistrării video efectuate de către martora Dalia C. cu telefonul mobil aparţinând inculpatului Cristian Sabo la îndemnul acestuia, a conturat o modalitate de acţiune extrem de violentă a celor doi agresori, care au lovit cu o intensitate extremă, cu pumnii şi picioarele, acţionând asupra victimei prin sărituri repetate cu picioarele peste capul şi toracele acesteia, cu toate că victima nu opunea rezistenţă, încercând fără rezultat să se apere din poziţia culcat la pământ.

 

Loviturile receptate de aceasta din urmă, prin intensitate, mod de aplicare şi frecvenţă sunt apte a provoca în mod obiectiv decesul unei persoane, lipsa acestui rezultat nedatorându-se însă acţiunii agresorilor, ci unor împrejurări exterioare, străine demersului infracţional al celor doi atacatori.

 

Mai mult, depozițiile testimoniale și declarațiile inculpaților înșiși au relevat că victima se afla încă de la debutul agresiunii în stare de semi-inconștiență urmare a consumului de substanțe etnobotanice, fiind somat de inculpatul Cristian Sabo să continue consumul sub amenințarea cu acte de violență, scopul întregului comportament demonstrativ al inculpatului Sabo, la care însă s-a raliat în mod indiscutabil și inculpatul Varadi fiind acela de a umili victima și de a testa puterea de rezistență a organismului acestuia la loviturile de mare intensitate care i-au fost aplicate.

 

Subliniem faptul că inculpații au acționat în mod gratuit, cu o ferocitate ieșită din comun și în prezența unor minori în vârstă de numai 14 ani, asupra unei victime aflate în stare de vădită vulnerabilitate autoindusă prin consum de substanțe stupefiante, continuând pleiada de lovituri pe durata a cel puțin 10 minute (potrivit declarațiilor unui martor), după care inculpatul Sabo a decis că momentul trebuie imortalizat, solicitând asistenței să filmeze scenele de violență extremă cu telefonul mobil. Ulterior, inculpații au dispus în același mod și de ochelarii și telefoanele mobile aparținând victimei”, subliniază judecătorul.

 

Magistratul a spus că arestarea este justificată în acest caz, având în vedere gravitatea faptelor. ”În contextul factual al cauzei, luarea unei măsuri preventive dintre cele mai drastice apare ca fiind necesară nu doar în considerarea faptului că inculpatul Cristi Sabo a răspândit deliberat către un terț filmarea efectuată la inițiativa sa (acceptând posibilitatea răspândirii în mediile on-line a scenelor de violență extremă) iar inculpatul Lucian Varadi a acceptat la rândul său ca acțiunile sale să devină virale în mediile on-line (în condițiile în care, potrivit propriilor declarații, a lovit victima după ce coinculpatul solicitase audienței captarea imaginilor pe telefon)- așadar în scopul salvgardării ordinii publice, ci și pentru a împiedica pe inculpații minori scăpați de sub orice autoritate parentală, să săvârșească noi infracțiuni.

 

Pentru toate acestea, dar şi pentru a stopa activitatea infracţională a inculpaților minori care trebuie să conștientizeze consecințele de natură penală a faptelor de care sunt acuzați, judecătorul de drepturi şi libertăţi admite propunerea de luare a măsurii arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj şi va dispune arestarea lui preventivă a acestora pe o durată de 30 zile începând cu data de 31.08.2016 (data expirării reținerii) şi până la data de 29.09.2016 inclusiv”, se arată în încheierea penală.

Comentarii Facebook