Protest pentru ”Salvarea Somesului Rece”. Se încearcă amplasarea de microhidrocentrale la Măguri Răcătău


Albia râului Someșul Rece urmează să fie secată din nou pentru a fi amplasate microhidrocentrale (MHC-uri) în zona încă sălbatică a cursului de apă.

Sâmbătă, 30 martie, oamenii sunt invitați să se adune la ora 10.00, la Primăria comunei Măguri Răcătău. Acțiunea este organizată de Horea Petrehus și Mihai Vasilescu, iar numeroși membri ai societății civile și-au exprimat intenția de a se implica în demersurile inițiate de cei doi.

Nevoia acestei mobilizări este datorată faptului că se intenționează reluarea proiectului de mutilare a râului Someșul Rece, prin secarea aproape completă a acestuia, ca urmare a unui proiect de amplasare a unor microhidrocentrale (MHC-uri) în zona încă sălbatică a cursului de apă.

Dupa ce opinia publică a fost informată privitor la impactul dezastruos al acestor construcții asupra biodiversității și peisajului, cazurile Capra și Buda, dar și altele, fiind notorii la nivel național, este inadminisibil ca în România anului 2019 să fie permisă construirea de MHC-uri pe râuri sălbatice, în arii naturale protejate desemnate pentru conservarea unor specii de pești, dar și a unor alte elemente de biodiversitate dependente de menținerea integrității râului (habitate de luncă cu arinișuri, vidră etc.).

Nu în ultimul rând, Someșul Rece este unul dintre ultimele râuri cu adevărat importante pentru practicarea pescuitului cu muscă artificială, zona vizată a fi distrusă ireversibil găzduind numeroase competiții ale acestui sport, inclusiv finale de campionat național!”, precizează organizatorii.

La protest se anunță participarea unui număr mare de pescari din Cluj-Napoca, Mureș, Timișoara sau Oradea, dar și diverse personalități sau oameni simpli anunțându-și deja implicarea în această cauză.

microhidrocentrala.jpg

Foto. Cum arată un râu de munte după construcția unei microhidrocentrale

Comentarii Facebook