Protest pentru protejarea pădurilor în Piața Unirii - FOTO și VIDEO

 

Circa 100 de persoane au protestat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, miercuri seara, de la ora 19.00, cerând Guvernului și Ministerului Mediului și al Pădurilor să oprească defrișările.

 

Ecologiștii susțin că pădurile sunt puse în pericol chiar de amenjările care se fac pe cursurile de apă.

 

Scopul protestului este specificat și într-o petiție lansată acum două săptămâni. Este vorba despre tăierile absolut iresponsabile care se produc în acest moment. Este vorba despre amenajări care au început să se facă pe râurile de munte, aproximativ 4.000 de cursuri de râuri de munte vor fi practic distruse, dacă se continuă acest stil. Majoritatea acestor lucrări, deși au o bază legală, modul în care ele se produc este ilegal. Este o slabă reacție din partea autorităților, iar noi încercăm să atragem atenția asupra acestor probleme. Mai ales a opiniei publice și implicit din partea autorităților dorim să avem o reacție și să înceapă să lucreze pentru a se rezolva aceste probleme”, a spus Adrian Vălean, coordonatorul Alianței pentru Diversitatea Naturii (ADA).

 

Ecologiștii au mai cerut și protejarea carnivorelor mari. ”Anul acesta s-a dat o derogare prin ordin de ministru pentru vânarea carnivorelor mari care, deși sunt protejate de lege în România și în toată Europa, aproape în fiecare an se dau astfel de derogări pentru vânătoare, doar pentru ca firmele de vânătoare să beneficieze de clienți. Este vorba și aici de o adevărată mafie”, a mai explicat Vălean.

 

Protestararii au scandat și lozinci: ”Voluntarii protejează, mafioții devastează!”, ”Ole, ole, nu tăiati pădurile!”, ”Plantați, nu tăiați!” și ”Cât ne ține gura, apărăm natura”. 

Comentarii Facebook