Primăria Baciu lasă cetățenii să decidă dacă parcurile vor fi deschise sau nu, în ciuda cazurilor de COVID din comună


Cetățenii comunei Baciu s-au plâns autorităților locale cu privire la decizia închiderii parcurilor pentru copii, din pricina pandemiei de COVID și a numărului ridicat de cazuri din localitate.

Știri de Cluj a discutat această problemă cu viceprimarul comunei Baciu, Cosmin Maier, care a explicat că parcurile sunt închise pentru siguranța cetățenilor:

Parcul este închis datorită faptului că rata de infectare cu coronavirus este peste 3 la mie în comuna Baciu. Toate parcurile sunt închise de pe raza comunei. Nu există alt motiv, decât pandemia care ne-a făcut să le închidem. Noi așa am hotărât la nivel de comună. Am făcut-o pentru siguranța lor. Atâta vreme cât și școlile sunt închise, au rămas și parcurile închise”, a explicat viceprimarul pentru Știri de Cluj.

Acest conflict a luat amploare din pricina faptului că parcurile sunt supravegheate atât de o firmă de pază, cât și de poliția locală, astfel că părinții care și-au lăsat copiii în parc au fost trași la răspundere.

Avem contract cu  o firmă de pază care circulă în zonă și avem și o secție de poliție care urmăresc și verifică ce se întâmplă pe raza comunei. Regulile trebuie păstrate, altfel noi vom fi cei care vom fi vinovați pentru ceea ce se întâmplă. E un parc mic”, a mai spus Maier.

Primăria încearcă să ajungă la un comun acord

În ciuda explicațiilor oferite atât de primar, cât și de viceprimar, cetățenii nu au încetat să conteste decizia acestora, astfel că Primăria Baciu a hotărât să facă un compromis, în ciuda ratei de infectare înregistrate la nivelul comunei.

„Ne cam luați de proști, domnule primar. Primăria a amenajat și a deschis așa-zisul părculeț anul trecut, în plină pandemie. Acesta e deschis și ne-ați aruncat niște praf în ochi cu el, că la câți copii sunt în cartierul Tineretului, acesta nu se poate numi parc, ci doar o glumă, din punctul meu de vedere. Poate ne lămuriți de ce acest parc este deschis, în ciuda incidenței de peste 3 la mie. Și l-ați deschis în plină pandemie. Să fim serioși, domnule primar, dar chiar proști nu suntem”, a scris o femeie, în grupul de Facebook dedicat cetățenilor din comuna Baciu.

Primarul comunei, Janos Balazs i-a răspuns doamnei, prezentând ideea de sondaj public, care a fost postat pe grup la puțin timp după:

Cu certitudine nu vă iau de proști, o să facem săptămâna asta un sondaj public și dacă majoritatea cetățenilor din Baciu sunt de părere că este utilă deschiderea locurilor de joacă, atunci ele se vor deschide toate, inclusiv cel de la crocodil. Nu există motive ascunse sau conspirații.

Având în vedere discuțiile din spațiul public cu privire la redeschiderea locurilor de joacă de pe raza Comunei Baciu și având în vedere rata de incidență a infectării cu COVID 19 care este constant între 3 și 5 la mia de locuitori, comuna Baciu fiind tot timpul între primele 5 UAT-uri cu o rată de infectare atât de mare, dorim să efectuăm o consultare publică prin intermediul unui sondaj pentru a stabili  împreună cu dvs. dacă este oportună deschiderea locurilor de joacă pe raza Comunei Baciu. 

În cazul în care se va decide redeschiderea locurilor de joacă , aceasta se va face cu respectarea normelor de distanțare fizică iar nerespectarea acestor norme și a regulamentului de funcționare a locului de joacă va duce la sancționarea contravențională conform legii a celor care nu le respectă.

În cursul săptămânii viitoare se va lua o decizie cu privire la locurile de joacă de pe raza comunei Baciu”, scriu reprezentanții primăriei în grupul de Facebook „Grupul Băcenilor”.

La doar patru ore de la deschiderea sondajului, 249 de persoane au votat pentru redeschiderea locurilor de joacă, în timp ce alți 26 de oameni nu își doresc ca acestea să fie redeschise.

În comunitatea Baciu, oamenii supărați din cauza parcurilor închise susțin că adevăratul motiv al închiderii acestora ar fi locatarii blocurilor din apropierea locurilor de joacă, care sunt deranjați de zgomotele făcute de copiii care sunt în parc.

În zona parcului respectiv există discuții, deoarece sunt unii locatari care nu sunt de acord cu parcul respectiv. Îi deranjează gălăgia, într-adevăr, dar nu acela este motivul pentru care parcul este închis în acest moment. Este închis doar pentru siguranța cetățenilor”, a mai spus Cosmin Maier, viceprimarul.

Din primele rezultate ale sondajului, există șanse destul de mari ca parcurile să fie deschise de săptămâna viitoare, iar cei 26 de oameni care au votat împotrivă să fie chiar locatarii învecinați parcurilor.


Comentarii Facebook