Presa pariziană laudă Cluj-Napoca/Studenții francezi s-au îndrăgostit de oraș: „Am de gând să rămân”

Cluj-Napoca prinde din ce în ce mai multă apreciere pe plan internațional, lucru pentru care sunt responsabile - și nu în măsură mică - universitățile de top ale orașului. Acest atu al Clujului este apreciat și în presa străină, ziarul Le Monde publicând un reportaj despre viața studenților francezi care au venit să învețe în România.

Acesta se referă în special la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, care oferă cursuri în limba franceză pentru mai bine de o mie de tineri, majoritatea din Franța. UMF Cluj a adăugat această linie de studiu încă din anii 2000, când au început cu doar 15 studenți, dar după aderarea României la Uniunea Europeană, creșterea numărului de tineri înscriși a accelerat.

Le Monde a vorbit cu mai mulți studenți care au ajuns să învețe medicină la Cluj-Napoca, iar în timp ce pentru majoritatea aceasta a fost o opțiune de salvare, după ce au picat de mai multe ori admiterea în Franța, aceștia au ajuns să se îndrăgostească de oraș.

O studentă recunoaște că inițial ideea de a veni la Cluj a fost o glumă în familie, dar după ce a ajuns aici și-a schimbat părerea: „Clujul este o glumă devenită realitate. Mama îmi spunea că dacă nu trec examenul de admitere la Medicină, tot ce am de făcut este să plec în România. Am picat de două ori, și la limită” a afirmat aceasta.

O altă tânără, care a venit în Cluj alături de sora sa, a crescut atât de atașată de oraș încât nu mai vrea să plece de aici: „Familia mea este aici acum: iubitul meu este român. Am de gând să rămân” a transmis studenta. De asemenea, acești tineri sunt impresionați și de calitatea profesorilor pe care îi găsesc aici. „Cursurile sunt grozave, profesorii vorbesc bine franceza și au predat de multe ori în Franța” a declarat un student.

Totuși, opiniile nu sunt toate de aceeași părere. O tânără crescută din Franța știe deja că vrea să se întoarcă acasă și că nu se vede trăind în România: „Am sentimentul că trebuie să mă întorc” a spus aceasta. Totuși, ea a fost uimită de viața pe care a găsit-o aici: „Am fost surprinsă de modernitatea țării. Nu simt că sunt în străinătate. Cursurile sunt în franceză, prietenii mei vin și din Franța”.

Un lucru rămâne însă sigur: studenții străini vor continua să vină din ce în ce mai mult la Cluj, care după 25 de ani de predare în mai multe limbi, începe încet, dar sigur, să fie văzut ca un pol academic. 17% dintre tinerii înscriși la UMF Cluj la cursurile în limba franceză au aplicat direct aici, și nu au venit doar după ce au eșuat în a intra la facultățile natale.

Comentarii Facebook