Premiera medicala: un baietel de 6 ani, salvat de celulele stem pastrate la Banca din Cluj

Un baietel de cinci ani din Calarasi va fi salvat cu ajutorul sangelui placentar recoltat de la sora lui, pastrat la banca de celule stem din Cluj. Reprezentantii bancii sustin ca este o premiera in Romania.

 

Reprezentantii bancii clujene, Cord Blood Center, au anuntat ca acesta este primul caz de eliberare a unei grefe de sange placentar pe plan national. Copilul de sase ani, Vlad Andrei Decu, sufera de talasemie majora, o boala grava a sangelui, mostenita de la parinti, dar la care nu s-a manifestat. Pana acum, copilul era dependent de transfuzii si perfuzii. Cand au vazut ca baiatul este bolnav, parintii au mai conceput un copil, o fetita, Maria, de la care a fost recoltat sangele placentar care il va salva pe Vlad.

 

Grefa de sange este pregatita si poate fi utilizata oricand, atunci cand va fi ceruta de medicii centrului in care se va face transplantul, au anuntat reprezentantii Cord Blood Center.

 

"Ne responsabilizeaza foarte mult aceasta premiera in viata Cord Blood Center, dar si in intreaga lume medicala din Romania. Speram ca, incepand de astazi, prin puterea exemplului, din ce in ce mai multi parinti de la noi din tara sa constietizeze importanta asigurarii vietii si sanatatii copiilor lor", a declarat Tudor Panu, directorul general al Cord Blood Center.

 

Pana acum, la banca de celule stem din Cluj au apelat 20.000 de romani, care si-au "asigurat" practic viata copilului, recoltand inca de la nastere sange placentar. Pretul unei astfel de recoltari este de 3.200 de lei.

 

Foto: cordcenter.ro

Comentarii Facebook