Prăpăd în Padis/Parcul Apuseni. Se taie pădurile vechi de 70 de ani - FOTO


Turiștii care trec prin zona Padis/Parcul Apuseni au dat peste o priveliște de coșmar. Brazi de 70 de ani au fost puși la pământ pe furiș.

Stie cineva ce institutie e responsabila pentru prapadul din zona Padis/Parcul Apuseni? S-a interzis recent camparea si iata motivul”, a relatat Maria Brudasca, pe Facebook.

Practic, turiștilor li s-a interzis camparea pentru a nu vedea sau lua poziție față de tăierile abuzive ale pădurilor dintr-o zonă idilică din apropierea Clujului. 

Așa cum am spus, m-am intors in Padiș sa văd care-i situația cu atâtea trasee închise si cu interzicerea camparii. 

Am înțeles. Pozele de mai jos sunt facute pe platoul de unde se pleacă spre Peștera Cetățile Rădesei, în Poiana Vărășoaia. Pe traseu turistic. Acolo era un platou curat, cu iarba verde si loc de campat. Acum in Poiana Vărășoaia e interzis sa campezi, la fel ca oriunde in Padiș.

Celelalte poze cu bărăcile si cu utilajele sunt facute pe drumul din Poiană Vărășoaia înspre Platoul Padiș si inspre Ic Ponor. 

Drumul pe care in urma cu cativa ani mergeam cu masina de oras acum e impracticabil. Unele indicatoarele turistice au fost rupte si îngropate în grămezile de bușteni. E un dezastru natural, într-un parc natural. Lângă indicatorul cu ”zona de conservare specială” se ridică grămezi de bușteni.

Mai simplu: daca pui un cort de 1,5 m pătrați seara si-l ridici dimineața, iei amendă. Daca iesi de pe drum, iei amendă. Le strici drumul de utilaje.

O sa urmeze alte poze si alte drumuri, sa cer explicații. Nu am dat de nimeni pana acum. Taietorii nu au vrut sa stea de vorbă. Nu exista panouri cu informații despre firmele care exploatează. Doar panourile cu Drum inchis sau Traseu inchis.

Va rog sa distribuiți. De noi depinde sa facem ceva ca sa nu fie interzis sa ne vizitam țara.

Later edit: pentru cei care gasesc explicații si scuze, sesizarea nu e aberantă. Normal ca trebuie degajată zona de copacii rupți de furtuni. Dar depinde mult ce lasi in urma. Încă nu am văzut exploatare forestieră care sa curețe zona in urma ei. Deocamdată... motorina curge in ape, în pădure sunt roti de tractor, bidoane de motorina, sticle de ulei si de benzină.

Deci frustrarea nu vine din faptul ca ei curăță zona”, a scris Raul Ionuț, cel care a sesizat cazul.

61269617_641738099630059_5199956311592140800_n.jpg

61183934_641738709629998_2354835834303152128_n.jpg

Foto: Raul Ionut

Oficialii Direcției Silvice Cluj spun că zona vizată este în subordinea autorităților din Bihor.

Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni, a spus că tăierile se fac legal, dar exploatarea nu este corectă.

Chiar dacă exploatările sunt legale, este vorba de extragerea arborilor doborâți de furtună, nu se respectă condițiile de exploatare. Am constatat și noi aceleași lucruri, și vom lua măsurile care se impun. Sperăm să avem sprijinul celor care iubesc Padișul și nu altă atitudine, altfel să nu se mire că ulterior efectul unor astfel de luări de poziție nu va fi în beneficiul naturii. Avem vești. Exploatarea lemnului respectiv este legală și necesară, dar firma de exploatare a încălcat prevederile autorizatiei de exploatare (ex. exploatarea și transportul în perioadele cu ploi abundente pentru a preveni degradarea solului). Firma este anchetată de ceva timp și, în mod sigur, va avea de suportat consecințele, iar acesta este un lucru bun. Penalizarea celor vinovați în prezent nu rezolvă, din păcate, toate problemele create de aceștia. Sperăm să fie un exemplu în plus de ”așa nu se face” și pentru alte firme de exploatare. Abia așteptăm ziua in care, in România, vor disparea ilegalitățile și lucrul prost făcut. Toate cele bune!”, a afirmat  Alin Mos, director Administratia Parcului Natural Apuseni.

Comentarii Facebook