Povestea completă a clujeanului FUGĂRIT de controlorii RATUC prin Kaufland: Sunt STUDENT și nu aveam bani de bilet

 

Clujeanul care s-a refugiat în supermarketul Kaufland, din Mănăștur, de teama controlorilor de la RATUC a explicat întreaga scenă și de ce nu avea bilet.

 

Era sambata (03 august) dupa-masa, ora 6.00 si trebuia sa ajung urgent la locul de munca, deoarece angajatorii mei nu au un orar fix pentru angajati niciodata. Trebuia sa iau un bus catre lucru, sambata abonamentele pentru studenti nu se reînnoiesc, cel putin caserita de la Minerva asa mi-a spus. Bani nu aveam deloc, pentru ca firma la care lucrez a incetat sa plateasca angajatii la timp, asa ca m-am gandit sa ma duc fara bilet. M-am urcat in autobus si fara panica stateam pe un scaun. Pe Izlazului s-au urcat 2 controlori, inca eram fara panica, imi cunosc drepturile, cunosc legile, stiu ca nu au voie sa ma retina de la propria libertate sau sa ma hartuiasca, dar se pare ca ei nu isi cunosteau regulile. 

 

M-au dat jos pe Campului, fara nici o problema am coborat, si m-am oprit fata in fata cu el, cum nu ma baga in seama, nu stiam ce sa fac, i-am zis “La revedere” si am inceput sa o iau pe jos spre lucru. Controlorul a fugit dupa bine si m-a prins puternic de mana si a inceput sa ma traga, i-am zis ”Ia te rog mana de pe mine” si el a inceput sa urle si sa injure: “Unde p**a c*****i mergi?”, intrebare la care desigur nu am dat nici un raspuns, din moment ce era formulat cu tupeu jegos, “Da-mi 30 de lei si te las sa pleci”, la care i-am spus ca daca aveam 30 de lei, normal ca imi cumparam un bilet. Urmatoarea intrebare a fost “Buletin ai?” I-am raspuns ca nu, la care el a zis “Demostreaza”. 

 

I-am spus ca nu am ce sa ii demostrez, am doar un hanorac in geanta. Fiind neintelegator, a vrut sa imi ia geanta, i-am spus ca nu are voie sa ma controleze, si am vrut sa plec. Atunci m-a luat a doua oara de mana si m-a impins in stanga chioscului de tigari, si-a pus fruntea pe fruntea mea si mi-a spus ca voi lua bataie si m-a apucat de clavicula si m-a impins inca odata. Eu nu stiam de unde sa il mai iau, el tot imi zicea ca sunt un “figurant” si ma intreba “Cine p**a mea te crezi tu?” Si incepeam sa ii inteleg frustrarea, “Eu sunt pus aici degeaba? Eu sa nu fac bani?” ”Iti trag mustata afara din fata aia a ta de figurant”. Da, nu ar fi primul caz de bataie pentru ca cineva vrea bani, dar nu voiam sa ma risc. 

 

Intre timp el a inceput o asa zisa convorbire cu Jandarmeria, nu stiu daca era pe bune sau nu, atat stiam ca de vin si jandarmii, imi iau bataie dubla, pentru ca se stie cum se aplica legea in Romania. Am luat-o la fuga, am fugit si am intrat in Kaufland, mi se parea o optiune destul de buna, ii vedeam ca vin dupa mine, dar nu stiam ca ceea ce se va intampla va fii atat de asemanator cu o scena a unui film de actiune. 

 

Am intrat la baie si m-am inchis intr-o cabina, am stat acolo vreo 3 minute, cand am iesit ei ma asteptau la usa de la intrare, am inceput sa fug spre caserii, stiam ca daca o iau pe intrarea principal, ma gasesc mai rapid, ei fugeau dupa mine. Am sarit gardul de la caserii si am luat-o printre rafturi, ei veneau dupa mine, eram panicat, ceream ajutorul sefilor de raion din Kaufland, sa ma ascunda, nu voiam sa iau bataie, nu vroiam sa ajung pe mana jandarmilor, nu vroiam sa ma prinda, cred ca multi ar fi facut la fel, nu am o forma fizica de invidiat, nu imi place bataia, nu voiam sa ma bat cu ei. 

 

Intr-un final, dupa ce am alergat vreo 5 minute prin Kaufland am gasit un raft langa un colt unde sunt frigiderele cu carne si am stat acolo vreo 5 minute si incercam sa ma calmez si sa imi spun ca au plecat, eram inca panicat, dar ce era de facut, trebuia sa ies o data. Am fugit spre caserii, acolo l-am auzit pe unu ca striga dupa mine cu clasicul “Hai aici baiete, vreau doar sa vorbim!”. Am fugit afara si am fugit de la Kaufland pana la spitalul de copii fara sa ma opresc. Da, eram panicat, si acum sunt, pentru ca ma pot prinde oricand si sa ma bata daca ma recunosc pe un bus. 

 

Nu imi pare rau ca nu am cumparat bilet, nu imi voi cere scuze, din moment ce nu aveam bani si caserita nu a vrut sa imi reinnoiasca abonamentul, nu vad rostul. Toata lumea stie ca nu e prima chestie de bataie cu controlorii RATUC. 

 

De ce am fugit de amenda? Pentru ca deja am luat 2, in ultimele 2 luni, una am luat-o pentru ca caserita mi-a spus ca am voie sa deviez o statie daca nu e linia mea, controlorul sustinea contrarul, si am mai luat o amenda cand mi-a expirat abonamentul si cei de pe Izlazului m-au trimis pe Campului deoarece ei nu puteau face abonamente cu reducere, si controlorul mi-a spus: “Sa te trimita cand nu sunt eu pe bus”. 

 

Am citit cateva dintre comentarii, am ras, sincer nu ma consider hot sau cocalar pentru ca nu am avut bilet, eu vad doar oameni care sunt foarte “cinstiti” si cred ca violenta rezolva totul. Sincer acum regret ca am fugit si regret ca nu am luat o bataie serioasa, poate asa se convingea lumea ca oamenii au anumite drepturi. Nu o sa dau 30 de lei la un controlor, pentru ca banii aceia sunt pentru buzunarul lui si cand am luat amenda, nici macar hartie semnata de mine nu am primit. Situatia mea e doar una dintre multele alte situatii ce se pot intampla, ex: Îti uiti portofelul acasa si observi doar in bus ca nu ai abonamentul si nici buletinul la tine, etc. Chiar daca am facut stirea ”publica”, nu voi da o declaratie sau plangere penala.

 

Multumesc totusi ca cineva incearca sa remedieze situatia”, a scris tânărul care nu a dorit să-i fie dezvăluită identitatea.

 

Daca sunt persoane care mai pătesc asa ceva, pot apela la Asociatia Ro-Trans, la numărul de telefon: 0723287354, a precizat Radu Sandu - Vicepresedinte RO-Trans, conform paginii de Facebook Boacteri Cluj.

Comentarii Facebook