Pietonala pe strada Iuliu Maniu si amenajarea orasului roman! Ce ii lipseste Clujului pentru Capitala Culturala Europeana in 2020?

 

Clujul nu poate concura la titlul de Capitala Culturala Europeana in 2020 daca nu are spatii culturale, zone pietonale si un trafic degajat. Acestea sunt concluziile Comisiei de Patrimoniu a Asociatiei Cluj Napoca 2020- Capitala Culturala Europeana.

Presedintele comisiei, istoricul Ioan Piso, a propus in sedinta comisiei de marti, 8 martie, scoaterea in evidenta a ruinelor orasului roman din zona Parcului Caragiale si strada Victor Deleu.

"Sa fie restaurate ruinele din strada Deleu. Sa fie acoperite cu o structura usoara si de bun gust de sticla. Tot acolo sa se organizeze un lapidar al orasului romana Napoca. Sa se puna in evidenta zidul orasului roman din Parcul Caragiale prin sapaturi. Zidul exista pentru ca il cunoastem datorita unor sondaje din anii '80. Mai sunt posibile sapaturi in curtea manastirii Franciscane, actualul Liceu de Muzica, in ipoteza ca liceului i se va gasi o alta locatie. Per total, sa se alcatuiasca un complex frumos care sa evidentieze orasul roman.

In folosul acestui complex, strada Deleu ar trebui sa devina pietonala ca si Piata Muzeului. Este o propunere, una dintre ideile pe care le sustinem
", a declarat Ioan Piso.

Presedintele Comisiei de Patrimoniu a mai precizat ca strada Iuliu Maniu ar putea fi inchisa traficului si sa fie "impanzita" cu restaurante si terase.

"Este o propunere nu stiu daca vom ramane la ea. Strada Iuliu Maniu este foarte placuta prin perspectiva pe care o ofera asupra Bisericii Sfantul Mihail, asupra Catedralei Ortodoxe. Ar putea fi o straduta pe care o vad plina de localuri, de mese intinse. Nu neaparat o strada comerciala, ci o strada de consum turistic", a mai spus Piso.

Directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei a mai punctat faptul ca traficul din oras este o bila neagra in lupta pentru titlul de Capitala Culturala Europeana.

"Totul depinde de felul in care este privit orasul in mare. Circulatia vehiculelor! Eu as opta pentru o solutie radicala care sa nu fie nici impotriva pietonilor, nici impotriva soferilor. Si anume incurajarea transportului in comuna.

Eu am dat ca si exemplu Oxford -ul, unde centrul este liber pentru ca ai tot la 10 minute un autobuz supraetajat pana la Londra, tot la jumatate de ora un autobuz pana la aeroport.

Asa ar trebui sa fie si in Cluj Napoca si autobuzele sa aiba statii de oprire inclusiv in Piata Unirii. Ce ati zice de autobuze tot la 10 minute din Turda, autobuze tot la 10 minute din Floresti?
", a precizat Ioan Piso.

Secretarul Comisiei Monumentelor Istorice Cluj, Virgil Pop, a precizat ca primaria trebuie sa ia masuri pentru a stopa asaltul mall -urilor care "sufoca" toate afacerile din oras.

"Pe langa pietonala de pe Eroilor sa fie inca una pe strada Iuliu Maniu va fi greu. Primaria trebuie sa ia masuri sa promoveze si sa stimuleze cumva dezvoltarea centrului istoric pentru ca mall -urile au distrus tot. Pe Bulevardul Eroilor la tot pasul vezi firme care se inchid si au aparut pentru tot covrigarii", a afirmat Virgil Pop.

Propunerile comisiilor din cadrul Asociatiei Cluj Napoca 2020- Capitala Culturala Europeana urmeaza sa fie stranse si analizate de oficialii Primariei Cluj Napoca.

 

Comentarii Facebook