Sambata 6 Iunie

Peste 35 de tone de vegetație colectate de pe Someș, la Cluj-Napoca FOTOAdministraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa anunță că au fost demarate operațiunile de îndepărtare a vegetației acvatice din râul Someșul Mic cu ajutorul utilajului amfibiu.

Astfel, în cinci zile de intervenție au fost colectate aproximativ 35 de tone de vegetație acvatică în amonte de Podul Elisabeta, până la Podul Napoca și în amonte de Podul Garibaldi.

Speciile de macrofite acvatice existente de-a lungul râului Someșul Mic sunt plante hidrofite perene, a căror dezvoltare este favorizată de perioadele cu temperaturi ridicate specifice sezonului cald. Acestea apar și se dezvoltă excesiv în zonele cu viteze şi adâncimi reduse ale apei.

Conform Administrației Someș-Tisa, răspândirea rapidă şi abundentă a acestor plante este cauzată în mare parte de tipul de înmulţire, realizat în principal pe cale vegetativă, prin înrădăcinarea fragmentelor de macrofite. Aceste fragmente cu muguri pot fi transportate de curenţii de apă la distanţe considerabile.

Operațiunile de îndepărtare a vegetației acvatice vor continua și în perioada următoare.
Comentarii Facebook