Personalul medical din toată țara intră în grevă. Se efectuează doar operațiile urgente


Peste 80.000 de cadre medicale,dar şi personalul tehnic (TESA), membri ai sindicatului Sanits, au intrat în grevă, luni dimineață.

Greva a fost declanșată de salariile foarte mecii ale personalului TESA, iar protestul este pe termen nelimitat.

"Greva este pe termen nelimitat. Fac un apel către parlamentari să se mobilizeze, astfel încât să se asigure cvorumul iar mâine ar trebui să fie plenul care să voteze toate amendamentele depuse de Sanitas. Sunt peste 82.000 de semnaturi adunate. În continuare personalul TESA din spitale e printre cele mai prost plătit din sistemul bugetar. Aceste două ordonanţe ale Guvernului, în loc să rezolve inechităţile, le-au adâncit şi mai mult. În spital, asistentele şi personalul TESA asigură acum o treime din necesar şi sunt tratate doar urgenţele. Am făcut apel către asociaţiile de pacienţi din ţară să transmită în teritoriu, cazurile care nu sunt urgenţe să rămână acasă. În cazul în care vom avea succes şi parlamentarii vor vota amendamentele, vom fi obligaţi să încheiem această formă de protest", a declarat Marius Sepi, liderul Federatiei Sanitas, pentru MEDIAFAX.

Astfel, indicaliştii cer introducerea personalului TESA, adică a 23.000 de angajaţi, în corpul ordonanţei 20, privind salarizarea. De aceeaşi ordonanţă cer să se ţină cont şi în cazul a 1.500 de salariaţi din creşe şi grădiniţe. De asemenea, aceştia solicită ca plata sporurilor să se facă la nivelul anului 2016 şi medicii şi asistentele din asistenţă socială să fie plătiţi pe grila spitalelor neclinice.

Sepi a declarat, duminică seară, că nu se va realiza nicio operație care nu este o urgență, intervențiile programate luni, care nu sunt pentru suferințe cronice, urmând să fie reprogramate.

"Nicio operaţie care nu este urgenţă medicală nu va fi realizată. Intervenţiile programate vor fi amânate, atât timp cât sunt pentru suferinţe cronice", a mai precizat liderul Sanitas.

Comentarii Facebook