Miercuri 16 Iunie

O pasăre codalb, denumită Zador, eliberată în vestul României. Are emițător satelitar - FOTO


Codalbul denumit Zador a ajuns la Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice Rănite în toamna anului trecut, când o persoană din vestul țării a semnalat Asociației „Grupul Milvus” existența păsării. 

În România, din păcate, fusese găzduită de o persoană fizică mai bine de o lună, dimensiunile mari și necesitățile acestei specii au determinat persoana respectivă să ne ceară ajutorul. 

Pasărea provine dintr-un cuib din Serbia, din 2020, unde a fost inelată și crotaliată pe aripă.

Codalbul este o specie de răpitoare de talie mare, cu anverguri ale aripilor care pot atinge peste 2 m. 

Zador, măsoară 209 cm atunci când își întinde aripile!

Asociația Vets4Wild a asigurat supravegherea medicală, în timp ce Grupul Milvus a găzduit pasărea în condiții speciale: o volieră mare în care pasărea a stat singură și o dietă corespunzătoare. 

Reabilitarea a fost un succes, iar eliberarea a fost planificată amănunțit alături de Societatea Carpatină Ardeleană - Satu Mare, partener care a oferit dispozitivul satelitar montat pe spatele lui Zador. 

Eliberarea păsării a avut loc cu success în vestul țării, în Aria Protejată Râul Tur! 

În primele zile, deplasările au fost mai mult locale, dar încet Zador a redescoperit LIBERTATEA. Acum, cu multă bucurie putem spune că pasărea colindă regiunea est europeană, prin Ucraina.

Mai mult, datorită dispozitivului satelitar, orice persoană poate vedea rutele lui Zador pe site-ul specializat www.satellitetracking.eu. 

Metoda este simplă, selectați limba pe care o doriți pe site, selectați butonul Păsări, specia Codalb, țara România, iar ultima mișcare  - butonul portocaliu Vizualizare pe hartă.

Codalbul (Haliaeetus albicilla) este o pasăre răpitoare de zi, protejată, din ordinul falconiformelor (Falconiformes), familia Accipitridae. În România este pe cale de dispariție, fiind răspândită doar în regiunea Dunării și în Delta Dunării. Este de talie mare (80–100 cm, de mărimea unui curcan), cu corpul cafeniu, coada albă, ciocul galben puternic, lung, drept, încovoiat spre vârf și picioare galbene, la fel ca și degetele; unghii negre, mult curbate. Se hrănește cu pești, broaște, șerpi, rațe, iepuri, popândăi, hoituri. Cuibărește în arbori din vecinătatea apelor.

Zador.jpg

Foto: Bartha Botond Zsolt

Comentarii Facebook