O nouă țeapă face ravagii printre români! Ce este și cum funcționează ,,Schema 1800”. O clujeancă, printre persoanele afectate


O nouă metodă de înșelătorie a luat amploare recent, în România. Țeapa se desfășoară pe o rețea foarte populară printre români, WhatsApp. O clujeancă ar fi căzut și ea victimă 

Practic, indivizii sparg conturile unor persoane, cerându-le celor din lista de contacte 1800 de lei în numele lor. Infractorii cer plata pe în conturi de Revolut, spunându-le victimelor să depună acolo banii deoarece contul lor este blocat.

,,Mesajul a venit pe WhatsApp, miercuri seara, de la o prietenă pe care o știu de aproape 20 de ani. Deci o persoană apropiată, nu una oarecare, din lista mea de Whatsapp. Sigur, puteam să dau un telefon, să verific, dar m-a prins și la un eveniment, unde făceam poze, eram la job, n-am stat să mă gândesc. Am zis că are fata o belea, o avea nevoie pentru o legătură de avion, ceva, și nu m-am mai gândit. I-am zis «da, desigur, dă-mi Revolutul». 

Îmi spune apoi «am contul blocat, poți să-mi trimiți în contul X?» Sincer, m-am gândit în acel moment că este contul prietenului ei, acolo mi-a zburat gândul. I-am transferat banii instant, îmi mulțumește frumos persoana respectivă, ba chiar mi-a cerut și o dovadă a plății, un screenshot, nu am înțeles de ce”, a povestit un bărbat din București pentru HotNews. 

WhatsApp-Image-2025-01-09-at-13.30.32.webp

Bărbatul și-a dat seama că ceva nu este în regulă, doar după ce țeparii au mai încercat să scoată bani de la el, cerându-i încă 2000 de lei.

„După care, îmi scrie iar: «Îmi pare rău că te deranjez din nou, nu ai putea să-mi transferi încă 2000?» În momentul acela, mi s-au aprins și mie în sfârșit beculețele. Încerc să o sun pe tipă, îmi închide. O sun într-o secundă înapoi, îmi închide iar. Atunci m-am gândit că poate i-au furat telefonul, iar făptașul mi-a cerut bani direct de pe contul ei de Whatsapp. 

Dar nu, ce s-a întâmplat este că i-a fost spart contul de WhatsApp. Cel care i-a spart contul mi-a închis pentru că trimitea același mesaj și altor persoane din agenda ei, le lua la rând, practic. Nu doar eu am primit acel mesaj. Și nu doar eu am transferat banii, au făcut-o încă două sau trei persoane. Cine mușcă bine, cine nu. Așa se produce schema”, a explicat bărbatul pentru sursa citată.

Țeapa ar fi afectat și clujeni

Bărbatul spune ca nu este singurul afectat de fraudă, o prietenă a acestuia din Cluj numărându-se și ea printre victime.

„Aseară, la vreo două secții pe unde am fost trimis, când întrebam de biroul de fraudă financiară, câte un polițist mă întreba direct: 1800 de lei?! Ceea ce înseamnă că au mai primit recent plângeri. Mai știu și de o prietenă din Cluj căreia i-a fost spart contul și persoane din agenda ei au primit același mesaj.”, a explicat bărbatul.

Dacă primiți astfel de mesaje, sunați imediat prietenul care vă cere bani, pentru a confirma identitatea reală din spatele contului. 

Mai mult, dacă contul în care persoana cere să-i fie depuși banii este unul străin sau unul care nu corespunde cu identitate acesteia, înseamnă că cel mai probabil un infractor se află în spatele profilului.

Foto: Hotnews.ro

Comentarii Facebook