O dronă militară americană s-a PRĂBUȘIT în apropierea bazei militare de la Câmpia Turzii


O dronă militară americană s-a prăbușit în apropiere de unitatea de la Câmpia Turzii, unde se află soldați ai Statelor Unite ale Americii. Locul prăbușirii este la 3 kilometri sud de baza aeriană.

Primele informații arată că aparatul fără pilot era dirijat de militarii americani. Este vorba de un aparat de luptă aparținând armatei americane, care investighează în prezent incidentul. Ministerul român al Apărării nu este implicat în anchetă, scrie Antena 3.

Drona căzută este de tipul MQ-9 Reaper. Prăbușirea a fost consemnată la ora locală 14:15, iar locul prăbușirii este la 3 kilometri sud de baza aeriană.

Nu sunt persoane rănite în urma incidentului și nu au fost produse alte pagube materiale decât cele implicate de distrugerea dronei. La Câmpia Turzii se află o bază aeriană militară în curs de modernizare, unde sunt încartiruiți soldați ai SUA, notează sursa citată. 

Reaperul este una dintre cele mai performante drone și se folosește într-adevăr pentru misiuni de supraveghere. Era o misiune de antrenament. Nu au fost pagube umane. A căzut pe câmp într-o zonă nelocuită. Americanii sunt cei care fac prima analiză în acest moment. Suntem și noi în corespondență cu ei, îi sprijinim dacă avem cum ce. A existat și o poveste. Ne antrenăm împreună și noi, și americanii cu aceste drone.

Nu ne dăm seama ce cauză a fost, de foarte multe ori însă vorbim de o combinație între o cauza tehnică și o cauza umană. Cu siguranță că o să primim informații de la comandamentul american și vom știi cu siguranță. Americanii sunt foarte transparenți când e vorba de astfel de incidente. Și noi suntem antrenați, ne antrenăm împreună cu trupele NATO în orice tip de armament. Era operată de americani.

Există drone care în antrenamente se defectează sau mai cad, nu este un lucru excepțional. Noi suntem într-o faza în care și firme private din România au început să fabrice drone. Dronele noastre nu cad pentru că nu avem foarte multe, avem drone mai simple pe supraveghere, dar nu avem încă astfel de drone în dotarea armatei. Sper să avem în anii următori, suntem în procese de achiziție”, a declarat Vasile Dîncu, Ministrul Apărării.

Comentarii Facebook