O clujeancă a fost judecată pentru că a retras pe FURIȘ bani de pe cardul soțului. Sentința e surprinzătoare

 

O clujeancă a fost trimisă în judecată de DIICOT Cluj pentru că a retras pe furiș o mică avere din contul soțului. 

 

Totul s-a întâmplat în vara anului 2011, când femeia și-a rugat o vecină să o ajute să scoată bani dempe cardul șoțului, pentru că nu știe cum să procedeze.

 

C. Daniela a fost trimisă în judecată în 24 septembrie 2014, pentru săvârșirea infracțiunilor de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, în participație improprie, în formă continuată; acces ilegal la un sistem informatic, în participație improprie, în formă continuată.

 

C. Daniela și C. Ion au împreună 5 copii, dintre care 3 minori. Bărbatul lucra la o unitate militară și nu a mai ridicat niciun ban de pe card în perioada octombrie 2010 - aprilie 2011, pentru că avea o sumă de bani rezultată din vânzarea unor animale și voia să facă economie. 

 

În aprilie 2011, C. Ion a fost internat în spital și a vrut să retragă bani de pe card, dar contul era gol. Soția lui nu a recunoscut că a luat banii, iar vina a fost dată pe bancă. Femeia și-a recunoscut faptele în fața procurorilor, dar instanța a fost blândă cu ea, conform Clujust.ro.

 

Tribunalul Cluj a decis să banii au fost folosiți pentru întreținerea familiei, iar C. Ion a spus de bună voie codul PIN al cardului. 

 

Existența consimțământului expres sau tacit al titularului instrumentului de plată electronică face ca faptei să îi lipsească un element de tipicitate obiectivă (...) Potrivit art. 30 C.fam., bunurile dobândite în timpul căsătoriei de oricare dintre soți sunt socotite bunuri comune, cu excepția celor care sunt calificate în mod expres ca bunuri proprii, de dispozițiile art. 31 din același Cod. Or, veniturile salariale nu se încadrează categoriilor expres și limitativ prevăzute de art. 31 C.fam., fiind așadar incluse la categoria bunurilor comune. (...) Instanța subliniază faptul că nu s-a administrat dovada (și nici nu s-a susținut, de altfel), că inculpata C. Daniela ar fi folosit veniturile salariale obținute de persoana vătămată C. Ion în alte scopuri decât cel al susținerii cheltuielilor căsătoriei și asigurării întreținerii copiilor rezultați din relația de căsătorie a părților. Or, sub aspectul efectuării acestor cheltuieli, inculpata a acționat în limita mandatului tacit reciproc, neavând nevoie de consimțământul expres al soțului său pentru a avea dreptul să efectueze retragerile în numerar de pe cardul de salarii (venituri reprezentând bunuri comune) al soțului său. În aceste condiții, inculpata nu a acționat fără consimțământ, ci dimpotrivă, cu consimțământul tacit, prezumat de legea care guverna regimul relațiilor personale patrimoniale, al persoanei vătămate, soțul său C Ion”.

 

Curtea de Apel Cluj a respins apelul DIICOT Cluj.

Comentarii Facebook