Sambata 23 Septembrie

Nouă problemă de securitate cibernetică: Atenție la mesajele și e-mail-urile care cer resetarea parolei de Instagram!


A apărut o nouă metodă de tâlhărie în online. Specialiștii avertizează că în mediul online a apărut încă o problemă de securitate cibernetică și îi îndeamnă pe internauți să acorde atenție sporită mesajelor primite pe conturile de socializare.

Reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) susțin că au apărut sms-uri, e-mail-uri și mesaje pe care oamenii le primesc pe conturile de socializare și în care li se cere resetarea parolei de Instagram. Accesarea acestor mesaje pot duce la pierderea accesului la cont. 

Atenție la sursa mesajelor!

Specialiștii susțin că textul din sms-urile, e-mail-urile sau mesajele primite pe social media din surse necunoscute ori de la numere scurte, care cer autentificarea în contul de Instagram sau resetarea parolei, poate părea autentic, pentru că atacatorii încearcă să simuleze faptul că mesajul este transmis chiar de rețeaua socială. Cu toate acestea, Instagram nu folosește această metodă pentru resetarea parolei și nu va trimite niciodată mesaje text pentru acest lucru. Singura modalitate prin care Instagram comunică este prin e-mailuri oficiale sau prin trimiterea unei notificări direct din aplicație.

Reprezentanții DNSC susțin că accesarea link-ului de pe dispozitivul mobil pe care sunteți autentificat în aplicația de Instagram poate duce la pierderea accesului la cont, atacatorii având astfel posibilitatea de a schimba parola, notează Mediafax. 

Sfaturile specialiștilor pentru a evita astfel de incidente

  • Evitați accesarea link-urilor din surse necunoscute!
  • Activați autentificarea cu doi factori (2FA) din setările Instagram, deoarece acest strat suplimentar de securitate poate ajuta la reducerea șanselor de a avea contul compromis;
  • Mențineți o soluție de securitate instalată pe dispozitiv! De multe ori, un antivirus ne poate salva din situații în care neatenția ar putea duce la compromiterea contului, a datelor sau a sistemului;
  • În cazul în care ați căzut în capcană și ați pierdut accesul la cont, adresați-vă Centrului de Ajutor Instagram pentru recuperarea lui. Va trebui să efectuați pașii necesari pentru validarea identității.

Comentarii Facebook