Noile reguli pentru deschiderea școlilor. Ce se va întâmpla dacă va apărea un caz într-o clasă?


Noile reguli pentru deschiderea școlilor au fost prezentate de ministrul Sănătății și ministrul Educației, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

În urma unui ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației, până la atingerea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori în localitate, toate școlile , creșele  și grădinițele rămân deschise în format fizic. După depășirea ratei de infectare de șase la mie rămân deschise creșele și grădinițele, toți elevii intră în online, cu o singură excepție: învățământul special.

Purtarea măștii va fi obligatorie

În continuare, și în noul an școlar, măsurile de prevenție rămân aceleași. Elevii vor purta mască de protecție la ore, mai puțin în cazul orelor de educație fizică. Sălile de clasă vor fi aerisite permanent și distanțarea fizică este obligatorie. 

Cât despre masca de protecție, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a explicat că se recomandă  purtarea măștii de tip medical, „dar am revenit cu câteva condiții pentru măștile de tip textil: să acopere corect nasul și bărbia.

Ce se va întâmpla când va apărea un caz de COVID într-o clasă?

Când va apărea un caz pozitiv în clasă: la preșcolar și clasele 0-6, elevii din clasa respectivă vor continua online timp de 14 zile. Se poate reveni începând cu ziua 8 după testarea antigen rapidă. Testarea se organizează în școli sau prin mobilizarea echipelor de la DSP”, a mai spus ministrul. Așadar, elevii pot fi testați în ziua 8 și să se întoarcă la școală, însă, dacă părintele refuză testarea în ziua 8, se prelungește învățământul online.

De asemenea, în cazul apariției unui elev pozitiv într-o clasă din ciclul 7-12, pentru copiii vaccinați sau trecuți prin boală pot continua față în față. Pentru elevii nevaccinați sau netrecuți prin boală, se intră în scenariul online pentru 14 zile și testare după 8 zile.

Orele de sport vor fi înlocuite când va veni frigul

Ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre modul de desfășurare al orelor de sport, explicând că acestea vor fi înlocuite cu ore de educație pentru sănătate în anumite situații. Așadar, orele de sport se vor desfășura în condiții normale, până în momentul în care rata de infectare va depăși 2 la mia de locuitori. În acest caz, orele de educație fizică și sport se vor ține afară, în curtea școlii. Dacă va fi frig și acestea nu se mai pot desfășura în exterior, vor fi înlocuite cu ore de educație pentru sănătate.

Conform lui Cîmpeanu, aproximativ un milion de măști de protecție au fost distribuite în școlile din toată țara. 


Comentarii Facebook