Ministrul Sănătății anunță finalizarea raportului privind infecțiile nosocomiale la spitalele din Cluj și Mureș: „Trebuie să ne hotărâm ce dorim”


Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat, într-o conferință de presă, că a finalizat raportul solicitat de către premier în privința infecțiilor nosocomiale din spitale. Ministrul a subliniat că trebuie încurajată raportarea acestora, pentru că eliminarea infecțiilor asociate asistenței medicale nu este posibilă nicăieri în lume.

Reamintim că premierul Nicolae Ciucă a reacţionat, în urmă cu o săptămână, în şedinţa de Guvern, după decesele de la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, din cauza infecţiilor nosocomiale, el cerând Ministerului Sănătăţii ca până la finele acestei săptămâni să-i prezinte situaţia şi concluziile concrete legate de această problemă a infecţiilor din spitale.

Raportul „l-am finalizat. Noi aveam la dispoziție nu numai datele, dar și modificările legislative și organizarea pe care le-am făcut în ultimul an. În ultimul an s-a reușit cea mai importantă evoluție din ultima perioadă, ultimii 5- 10 ani. Am reușit să facem foarte multe lucruri care pot să ducă la controlul acestui fenomen”, a declarat ministrul Sănătății.

Acesta a subliniat însă că nu se poate pleda pentru „două chestiuni care sunt contradictorii”, respectiv raportarea infecțiilor simultan cu susținerea să fie luate măsuri pentru eliminarea acestora.

România în momentul de față, după o evoluție crescătoare, raportează 1% din cazurile externate ca fiind asociate infecției în spitale. Media în UE e 7%. La noi a crescut de la 0,2% la 1%. La nivelul UE sunt anual 37.000 de decese asociate infecțiilor din spitale, iar numărul deceselor parțial asociate infecțiilor e de cel puțin 3 ori mai mare. România are circa 5% din populația UE și atunci numărul deceselor atribuibile infecțiilor ar fi de circa 1.700”, a explicat Rafila. 

Alexandru Rafila a precizat că „lucrul acesta ar trebui să îl raportăm corect, pentru că se întâmplă, însă în momentul în care există opinii foarte vehemente că trebuie să facem totul pentru dispariția infecțiilor nosocomiale, nu vom reuși”.

Noi lucrăm ca ele să se poată descoperi, să se ia măsuri (…) Trebuie să putem să lucrăm să scădem consumul de antibiotice, să putem face screeningul pacienților, să putem să urmărim circuitul bacteriilor în spitale, să putem face diagnostic microbiologic în spitale. Toate lucrurile astea le-am lucrat în acest an cu foarte multă responsabilitate. (…) O să facem acest raport pentru primul ministru, dar nu putem să avem două lucruri opuse ca principiu: să încurajăm raportarea și să luăm măsuri pentru dispariția acestor infecții, care nu pot fi eliminate în nicio țară. Dacă acest lucru face parte dintr-un scenariu de a exercita o presiune publică asupra autorităților, nu va face posibil scenariul corect. (…)

Trebuie să ne hotărâm ce dorim: dorim să știm realitatea, să profesionalizăm acest lucru (…) sau ne dorim modelul demagogiei? Atunci putem schimba zilnic manageri de spitale, miniștri pentru că zilnic, conform estimării, sunt în România 5 decese. (…) Eu personal m-aș duce la un spital la care managerul raportează 5-6% infecții, chiar și decese, decât la unul care raportează zero. E un spital în București care zice: dom’le, noi de 11 ani nu avem niciun caz. Eu nu cred acest lucru”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a subliniat în mai multe rânduri că managerii care raportează infecțiile trebuie încurajați, iar aceste raportări nu trebuie să fie folosite pentru a reduce încrederea în sistemul medical. Rafila a precizat că a pus în dezbatere publică un ordin de ministru potrivit căruia la evaluarea anuală a managerilor, unul dintre criterii va fi tocmai raportarea infecțiilor.

Comentarii Facebook