Mesajul lui Klaus Iohannis la deschiderea Olimpiadei Internaționale de Matematică de la Cluj

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent, duminică, 8 iulie, la ceremonia oficială de deschidere a Olimpiadei Internaționale de Matematică de la Cluj. 

 

Șeful statului le-a transmis elevilor și profesorilor din cele 100 de țări participante să fie mândri de realizările lor. 

 

Găzduirea la Cluj-Napoca a Olimpiadei Internționale de Matematică este cu atât mai importantă, cu cât România a organizat în 1959 prima ediție a competiției. Atunci, au participat doar 7 țări. Astăzi, cu peste 100 de state participante, acest eveniment este o întrecere în intelgență și creativitate, devenind un for care permite tinerilor talentați din întreaga lume să demonstreze de ce este capabilă mintea umană atunci când este pusă la încercare. Lucian Blaga, un renumit filosof și poet roman, spunea că ”matematicianul este îmbânzitorul ce a domesticit infinitul”. În zilele următoare, sunt convins că veți demonstra această afirmație, impingând încă o dată limitele voatre și ale umanității. Matematica stă la baza tuturor științelor, a inovației și a dezvoltării gândirii analitice. Voi aveți un dar pe care l-ați cultivat prin multă muncă și drept urmare veți face parte din elitele intelectuale ale țărilor voastre și ale lumii.

 

Sunt convins că pasiunea pentru matematică a fost evidentă pentru mulți dintre voi de când erați copii. Cred că matematica și materiile din categoria știință-tehnologie, inginerie sunt esențiale în construcția curiculară încă din timpul educației timpurii, dacă ne dorim să avem în viitor veritabile societăți ale cunoașterii. Din nefericire, nu toți copiii au posibilitatea de accesa o educație de calitate. Este important să lucrăm activ pentru a îmbunătăți predarea matematicii pentru cât mai mulți copii din întreaga lume. Oferindu-le șansa de a învăța putem trnasforma vieți, economii și societăți. Cu cât avem sistem de educație mai eficiente și mai adecvate noilor generații și societăților în care ne dorim să trăim, cu atât mai mult contribuim la pacea și la dezvoltarea tuturor țărilor de pe mapamond. 


Pentru România este o onoare ca la aniversarea centenarului Marii Uniri să aibă oportunitatea de a demonstra întregii lumii atașamentul și deschierea spre cunoaștere, știință și cooperare internațională. Cel mai bun mod de a celebra marile reușite ale trecutului este construirea unui viitor solid pentru tinerele generații. Nu există o cale mai potrivită de a face acest lucru, decât investiția în educație, cooperare transfrontalieră și dezvoltare durabilă. Sperăm ca România să devină o destinație atractivă pentru cercetarea în domeniul matematicii și a științelor care o folosesc și, de ce nu, să vă vedem pe o parte dintre voi studenți în România sau implicați în proiecte de cercetare cu parteneri din România.

 

Vă încurajez să folosiți această Olimpiadă ca pe o posibilitate de a lega noi prietenii, de a experimenta noi culturi și de a vă imagina cariere de succes. Sper că fiecare dintre voi își va folosi întregul potențial pentru a contribui la consolidarea unui viitor mai bun și mai drept pentru generația voastră și cele următoare. Vă doresc mult succesmși o ședere frumoasă în România, aici, la Cluj-Napoca”, a spus președintele României, în discursul de la Sala Polivalentă Cluj.

Comentarii Facebook