Medicii de familie din Cluj închid cabinetele pentru că nu au fost plătiți! Unde sunt banii colectați de la populație?


Medicii de familie din Cluj spun că vor închide cabinetele pentru că nu au fost plătiți până în 18 septembrie.

Contractul încheiat între CAS Cluj si cabinetele medicilor de familie din județ prevede ca termen de plată al facturilor data de 18 ale lunii. Cu toate acestea CAS Cluj încă nu a efectuat transferurile bancare cu sumele aferente facturilor întocmite pentru activitatea din luna august 2023. 

Data de 25 ale lunii este termenul pentru plățile la ANAF. Pe lângă aceste plăți cabinetele de medicină de familie trebuie sa își plătească angajații (asistenți medicali, personal curățenie, contabili) dar și cheltuielile (softul de cabinet, utilități, deșeuri periculoase, pază și protecție..). După data de 25, ANAF percepe penalități de întârziere. După data scadentă toți furnizorii amintiți mai sus percep penalități de întârziere. Cu toate acestea furnizorii de servicii medicale nu pot cere CAS Cluj penalități de întârziere a plății, deși termenul de plată e depășit. 

Deși la negocierile din 2021 și la cele din 2023 Patronatul Medicilor de Familie Cluj a susținut necesitatea unui contract echilibrat cu drepturi și obligații de ambele părți și a solicitat includerea în contract a penalităților pentru întârzierile de plată,  CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a respins mereu aceste propuneri. 

Nu înțelegem de ce, deși încă de la începutul lunii septembrie CNAS a cunoscut sumele necesare pentru plata furnizorilor de servicii medicale, de abia spre finalul lunii CNAS a solicitat Ministerului Finanțelor suplimentarea bugetului pentru a putea efectua plățile. 

Nu înțelegem de ce casele județene de asigurări de sănătate nu au comunicat oficial cu furnizorii de servicii medicale despre aceste întârzieri de plată (excepție aprox 5 CJAS-uri). 

Nu înțelegem de ce nu avem dreptul la penalități de întârziere a plăților atâta timp cât aceste întârzieri ne aduc prejudicii. 

Solicităm respectarea prevederilor contractuale și plata la timp a facturilor.

Situația a apărut deoarece fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au fost epuizate. Până la rezolvarea problemei, medicii de familie din Cluj anunță că vor asigura doar urgențele”, arată Patronatul Medicilor de Familie Cluj.

Medicii vor închide cabinetele și vor asigura numai urgențele și cazurile în care sunt implicați copii și gravide.

"Fondurile CNAS pentru trimestrul 3 au fost epuizate!

Stimati asigurati,

Date fiind urmatoarele:

- Disfunctionalitatea Sistemului Informatic Unic si Integrat si imposibilitatea acordarii documentelor medicale

- Neplata serviciilor medicale pentru luna august 2023

- Epuizarea fondurilor CNAS pentru trimestrul 3

În perioada 27- 29 septembrie 2023, nu se vor acorda consultații pentru boli acute, subacute sau cronice si nu se vor elibera documente medicale

Se vor acorda doar URGENTELE MEDICALE si vor fi programate doar servicii de vaccinare, consultații pentru copii si gravide.

Va mulțumim pentru înțelegere!", a transmis dr. Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie Cluj.

Este neclar unde au dispărut banii colectați de la populație și de la firme. Acum, pentru fiecare sumă câștigată peste un anumit plafon se achită asigurări sociale de sănătate. S-a ajuns că o persoană achită câte 2 sau chiar 3 asigurări în fiecare lună, dar tot nu sunt bani.

Comentarii Facebook