Medicii clujeni vor să trateze cancerul cu nanoparticule de aur

 

Cercetătorii clujeni de la Centrul de Nanomedicină al Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie ”Octavian Fodor” din Cluj-Napoca lucrează cu nanoparticule de aur în tratarea cancerului hepatic.

 

Cercetarea a început de 2 ani și se face pe cobai, dar teste pe oameni vor începe numai din 2015. Programul este finanțat de Ministerul Sănătății și are o valoare de două milioane de lei.

 

Cercetările legate de aplicaţiile nanoparticulelor de aur în tratamentul cancerului hepatic au fost iniţiate în 2012, odată cu contractarea unui grant de finanţare în valoare de două milioane de lei de la Ministerul Sănătăţii şi vor dura până în 2015. Principiul pe care se bazează experimentele pe care le derulăm este acela că nanoparticulele de aur, care sunt de 1.000 de ori mai mici decât diametrul firului de păr, au proprietatea de a se supraîncălzi în momentul în care sunt iradiate laser. Prin încălzire şi generarea unei temperaturi ridicate, sunt capabile să distrugă celule sau ţesuturi. Aplicând această proprietate a nanoparticulelor de aur, am încercat să particularizăm pe cancerul hepatic această metodă de tratament, prin aceea că lucrăm la ataşarea unor molecule biologice care să ne asigure distrugerea numai a celulelor canceroase şi nu a celor normale”, a spus Teodora Mocan, conform Mediafax.

 

Experimentele pe cobai au început și vor dura tot anul 2014. Cercetătorii au stabilit că tumorile s-au redus, fără a fi distruse și celulele sănătoase. 

 

Tratamentul obținut în urma cercetărilor este testat și pe organe, afectate de tumori, pentru a fi văzute cât mai bine efectele.

 

Rezultatele acestor studii vor fi publicate în 2015.

Comentarii Facebook