Luni 26 Septembrie

Mașină capcană și mascați în Piața Mihai Viteazu. Ce alte exerciții ale SRI, Poliție și Jandarmerie vor urma

 

Forțele de securitate au intervenit marți dimineața, în Piața Mihai Viteazu, unde s-a anunțat existența unei mașini capcană. Totul a fost parte din exercițiul ”POROLISSUM 15”.

 

În perioada 8-11 decembrie 2015, în municipiul Cluj-Napoca va avea loc un amplu exerciţiu de pregătire - ”POROLISSUM 15”, care va reuni participarea structurilor de ordine şi siguranţă naţională din judeţul Cluj.

 

Acest exerciţiu se desfăşoară conform unei planificări prealabile, fiind prevăzut în graficul de pregătire pentru anul 2015 şi are drept scop antrenarea în comun a reprezentanţilor structurilor cu responsabilităţi în asigurarea climatului de siguranţă publică, la nivelul judeţului Cluj, din cadrul: Jandarmeriei, Poliţiei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă, precum şi al Direcţiei Judeţene Cluj a Serviciului Român de Informaţii.

 

Scenariul exerciţiului „POROLISSUM 15” este dinamic şi presupune gestionarea în timp real, de către forţele de ordine, a unei intervenţii la o maşină capcană, aflată în zona unei Pieţei Mihai Viteazul din municipiul Cluj, în situaţia unei luări de ostatici şi descoperirii unui colet suspect la Palatul de Justiţie Cluj şi pentru realizarea intervenţiei de neutralizare a unei grupări de criminalitate organizată, ca urmare a unui atac asupra unui transport special.

 

Prin desfăşurarea exerciţiului „POROLISSUM 15” vor fi verificate şi evaluate procedurile comune de acţiune destinate gestionării unor potenţiale situaţii de risc, atât din punct de vedere al funcţionalităţii cât şi al eficienţei acestora.  De asemenea, se va verifica funcţionalitatea si compatibilitatea mijloacelor de comunicaţii  şi a logisticii din dotare. 

 

Deoarece o parte din aplicaţiile tactice cuprinse în scenariul “POROLISSUM 15”, se vor desfăşura în spaţiul public, la nivelul judeţului Cluj, s-au luat măsuri de informare a populaţiei prin intermediul autorităţilor publice locale, pentru a preveni orice incident ce poate tulbura ordinea publică sau poate afecta desfăşurarea în bune condiţii a exerciţiului.

 

Exerciţiul se va desfăşura după cum urmează:

 

- în data de 08.12.2015, începând cu ora 08,30  în zona Pieței Mihai Viteazul din municipiul Cluj Napoca, unde potrivit scenariului se va interveni la o mașină capcană; 

- în data de 09.12.2015, începând cu ora 15,00  în zona Palatului de Justiție Cluj (sala 38) unde se va interveni în cazul unei  luări de ostatici și descoperirii unui colet suspect ; 

- în data de 10.12.2015, începând cu ora 09,30  în zona fostului poligon militar Valea Gârbăului (capăt cartier Mănăștur ) unde se va interveni în cazul unui atac asupra unui transport special.

Comentarii Facebook