Levigatul de la Pata Rât ”ajutat” să curgă în Someș. A fost săpat un canal ”peste noapte” - VIDEO

 

Levigatul de la Pata Rât devine o bombă ecologică, iar mirosul degajat se simte în tot cartierul Someșeni și în Borhanci. Soluția găsită de Consiliul Județean Cluj este una românească.

 

Săptămâna trecută - pe șest și pe repede înainte - s-a săpat un canal de 3 metri lățime și s-a lăsat 70.000 mc de otravă să curgă la vale. Premeditat. Nivelul lacului de levigat de 8.5 hectare a scăzut cu 80 cm. Au apărut noi crăpături pe asfaltul centurii, care în pozele de toamna trecută nu sunt”, anunță ecologistul Szakáts István.

 

Levigatul (apă provenită din muntele de gunoi de la Pata Rât) va ajunge acum în pârâul Zăpodie, iar de acolo în Someș, fără ca nimeni să răspundă. 

 

Despre acest canal, Consiliul Județean Cluj nu a anunțat nimic.

 

Levigatul ar fi trebuit să fie curățat cu ajutorul unei stații de osmoză inversă, închiriată de CJ Cluj, dar care nu poate fi pornită. În paralel, specialiștii au cerut realizarea unui zid de beton care să protejeze centura Apahida - Vâlcele, dar nici acest lucru nu s-a făcut. 

 

După toate acțiunile exclusiv verbale ale Consiliului Județean, de ex:

 

- închiderea rampei e blocată la 23% și se va ajunge inevitabil la depășirea termenelor UE

- CMID nu are nicio șansă să se finalizeze în următorul cincinal

- dealul de gunoi alunecă în continuare

- zidul de sprijin promis pentru iarna trecută nu există nici măcar pe hârtie

- captarea promisă a pâraielor care alimentează lacul de levigat nu există nici măcar pe hârtie

- nu s-a curățat nici măcar un centimetru cub de levigat

- stația de osmoză inversă nu poate fi pornită

 

Am putea spune că Consiliului Județean Cluj și-a dovedit incapacitatea totală de a gestiona criza levigatului. Dar ultima ispravă dovedește că e vorba de mai mult de incapacitate și greșeli făcută din culpă. E vorba de premeditare. Dezastru ecologic săvârșit cu premeditare. Iar mobilul este frica”, a mai precizat Szakáts István.

Comentarii Facebook