Legist din Cluj acuzat că a falsificat o expertiză medico legală în favoarea a doi poliţişti de la crimă organizată


Un medic de la Institutul de Medicină Legală din Cluj Napoca este cercetat penal de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj pentru că ar fi "trucat" o expertiză medico legală, în favoarea a doi poliţişti de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Cluj. Cei doi poliţişti sunt judecaţi în prezent că l-au "zdrobit" în bătaie pe un localnic din Dej, întâmplător fost poliţist.

Doctorul legist Paul Mucichescu este acuzat de favorizarea infractorului deoarece în expertiza medico legală pe care a efectuat-o într-un caz foarte delicat, a scris negru pe alb că leziunile suferite de victimă sunt mai vechi cu două săptămâni faţă de momentul în care aceasta a încasat o bătaie soră cu moartea de la cei doi poliţişti implicaţi în dosar.


 

Incidentul cu pricina a avut loc în data de 13 aprilie 2010, în faţa casei din Dej, în care locuia Alexa Vaida. "Era seara şi am ieşit cu copilaşul meu afară, pe stradă să căutăm un pui de pisică. Pe trotuar am fost acostat de două persoane în civil care au zis că sunt de la Poliţie şi care m-au confundat cu un proxenet. Fără discuţii m-au imobilizat, iar unul dintre ei m-a lovit cu ceva dur peste claviculă şi mi-a rupt-o", a spus Vaida.

După incidentul cu clavicula a urmat alte clipe de coşmar pentru Vaida. A fost dus în sediul Poliţiei Dej şi fotografiat alături de prostituate, numai ca să existe probe că acesta era proxenet. Deşi avea clavicula rupă şi avea dureri insuportabile, poliţiştii au chemat o ambulanţă abia spre dimineaţă, după ce dejeanul a fost închis în arestul Poliţiei Dej.

Cei doi poliţişti, Daniel Mora şi Podea Otinel au fost trimişi în judecată pentru lovire şi alte violenţe. În timpul procesului de la Curtea de Apel Cluj, cei doi, alături de alte persoane cu funcţii de conducere din Poliţie, au "rezolvat" expertiza medico legală care a fost efectuată de medicul Paul Mucichescu, cu ajutorul unor radiografii false, care a fost realizată tot în cazul lui Vaida, dar la nouă luni de la incident. Aceasta radiografie nu poartă număr de identificare şi numele pacientului . În această expertiză, medicul Mucichescu stabileşte că leziunile suferite de Vaida sunt cu două săptămâni mai vechi decât data de 13 aprilie 2010, şi în consecinţă cei doi poliţişti nu pot fi acuzaţi de violenţă.

Judecătorul cauzei nu s-a lăsat şi a dispus efectuarea unei alte expertize medico legale de data aceasta la Instititul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" Bucureşti. Faptul că expertiza efectuată de Mucichescu era "lucrată" era atât de evident pentru toată lumea. "Cu o fractură de claviculă nu poţi sta o oră fără a avea dureri darămite două săptămâni".

Concluziile legiştilor din Bucureşti sunt clare şi nu pot fi interpretate. "Apreciem că fractura de claviculă s-a produs la data de 13 aprilie 2010". Mai mult, Comisia Superioară de Medicină Legală stabileşte şi că expertiza făcută de doctorul Mucihescu a fost făcută pe baza unei radiografii false. Surse judiciare susţin că această radiografie a fost ridicată de la Clinica de Ortopedie şi a fost efectuat la sfârşitul lunii martie la un alt pacient cu factură de claviculă dreapta. "Menţionăm că filmul radiologic evocat în adresa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, nu corespunde descrierii din adresa Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca". În adresa Spitalului Clinic Judeţean Cluj erau descrise leziunile suferite de Vaida, vizibile pe radiografia efectuată în aceeaşi zi.

Medicul Paul Mucichescu nu a putut fi contactat.

Directorul IML Cluj, medicul legist Costel Siserman a precizat că medicii legişti realizează expertizele medico legale pe baza documentelor medicale puse la dispoziţie de procurori, poliţişti sau de către părţi. "în mare ştiu despre ce este vorba dar nu vreau să mă pronunţ acum", a spus directorul Siserman.

Comentarii Facebook