La mulți ani, pompierilor! Povestea lui Cosmin, care a stins incendiul din Florești, strada Sub Cetate


Mîcar de Ziua Pompierilor din România, 13 septembrie, trebuie să ne amintim de faptele de vitejie ale celro care luptă cu focul și intervin în situațiile critice. 

Mai jos aveți cazul lui Cosmin, unul dintre pompierii care a făcut parte din echipajul care a stins incediul de pe strada Sub Cetate, din Florești, unde a ars un duplex.

Sună alarma și într-o suflare Cosmin sare în autospecială alături de colegii săi. 

Se aude pe stație: ”Incendiu la o casă de locuit pe strada Sub Cetate din Florești, cu pericol de extindere și casele din apropiere!”

Camionul pornește brusc din loc, iar Cosmin grăbit își fixează pe el costumul de protecție în larma sirenelor. Strada indicată se află la cinci minute față de subunitate.

Până apucă să-și verifice echipamentul camionul se oprește și coboară din cabină. Vede un duplex înghițit complet de fum și flăcări. Din acele momente orice obstacol nu a mai contat pentru Cosmin și colegii săi, ci doar cum pot să ajungă cât mai repede înăuntru.

Își pun buteliile în spate și trag cu putere de coardele măștilor de respirat pentru a le strânge peste față. Întind furtunurile și intră grăbiți în case să vadă dacă nu a mai rămas cineva înauntru, prins în negura de fum și foc.

O butelie cu aer comprimat poate ține 30 de minute, dar asta dacă tragi aerul din ea respirând calm și constant. Cosmin a schimbat trei butelii în 30 de minute, timp în care a căutat în fiecare colț al casei, a scos afară bunurile care se mai puteau salva, a refulat tone de apă pe focarele incendiului și a desfăcut învelitoarea acoperișului care ardea în interior, alături de colegii săi.

Dacă îl întrebi cât timp a trecut de când a ajuns acolo, nu o să poată să-ți răspundă, o să-ți spună că gândul său și al colegilor lui a fost la copiii și soțiile de acasă și că se rugau neîncetat să poată stăpâni focul pentru a se întoarce cu bine la ei.

Este bucuros că nu a fost nimeni rănit de data aceasta și că focul a fost stins la timp, fără să se extindă la celelalte case. Misiunea s-a încheiat cu bine și acum îndrăznește să zâmbească din nou. 

Vineri, 13 septembrie, Cosmin aniversează alături de colegii săi Ziua Pompierilor din România, iar pentru noi este momentul în care ne amintim de cei cărora le-am sărit în ajutor, atunci când aveau cea mai mare nevoie de noi, și de bucuria care o simțim când ne reîntoarcem cu bine acasă.

Dumnezeu să vă aibă în pază și să ne dea putere să vă protejăm mereu!

LA MULȚI ANI POMPIERI ROMÂNI!”.

Comentarii Facebook