Judecătorul Danileț, declarații șocante despre consumul substanțelor interzise în liceele din Cluj: „Salvarea ridică săptămânal copii intrați în criză”


Judecătorul clujean, Cristi Danileț, a declarat de curând, că în Cluj, ambulanțele preiau copii în sevraj chiar în timpul orelor de curs și sunt înregistrate decese cauzate de supradoză. Danileț a afirmat în emisiunea PUNCTUL CRITIC moderată de Raul Chiș că fenomenul consumului de droguri în școlile din Cluj și din țară a proliferat și pentru că profesorii și directorii școlilor nu-și cunosc atribuțiile.

„Am văzut că există o mare confuzie la nivelul profesorilor, directorilor și părinților care au copii la școală cum că nu este posibilă controlarea copiilor de droguri. Păi aș vrea să le amintesc privitorilor noștri că legislația din România interzice ca elevii să dețină asupra lor arme albe, tutun, alcool și droguri la școală. Întrebarea mea este simplă: Cum depistăm acești copii că au asupra lor obiecte interzise sau sunt consumatori de substanțe? Răspunsul este simplu: printr-un control corporal. Asta nu înseamnă că facem percheziție”, a subliniat Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj.

Cristi Danileț a făcut o radiografie a fenomenului și a arătat că responsabilitatea în cazul copiilor care consumă substanțe interzise este împărțită între profesori, părinți și autorități. La Cluj, situația e mai gravă decât se recunoaște oficial: se moare de supradoză, ambulanțele preiau copii în sevraj chiar în timpul orelor de curs și apar substanțe noi extrem de periculoase, care îi pun în dificultate pe medici, spune judecătorul.

„Există licee la care salvarea vine de două ori pe săptămână. Există licee în Cluj, și vorbesc de perioada de dinainte de vacanță, la care salvarea vine de două ori pe săptămână să ridice un copil intrat în criză din cauza consumului de droguri. Avem copii în Cluj morți de supradoză de droguri. Nimeni nu știa niciodată nimic? Adică are cineva impresia că un copil se droghează acasă sau pe stradă și nu la școală? Păi înseamnă că adulții habar nu au ce înseamnă drogurile”, a declarat Danileț, potrivit buzznews.ro.

Judecătorul precizează că în Cluj sunt cam opt cazuri pe seară de urgențe cu tineri și copii care ajuns la spital după ce au consumat diverse substanțe: „Să știți că în Cluj sunt cam opt cazuri pe seară de urgențe unde ajung copii și tineri pentru consumul de diverse substanțe. Și nu vorbesc aici de droguri care sunt să spunem substanțe clare, cum ar fi de exemplu marijuana, cocaina, heroina, măcar știi ce a consumat copilul.

Dar sunt și așa numite substanțe etnobotanice care sunt o combinație de tot felul de materiale sintetice care produc niște senzații, de la euforie până la halucinații, și în care medicul nu știe ce a consumat copilul și eu am întrebat, personal: bun, și ce faceți când vă vine un copil de ăsta, care nu știe ce a consumat? A spus că îi fac spălături stomacale și până dimineață se roagă să nu moară, ăsta-i tratamentul”, arată sursa citată.

Comentarii Facebook