INCOGNITO în Unitatea Militară de la Florești. În depozite NU mai sunt rachetele lui Uioreanu. Spitalul de Urgență poate fi construit - FOTO

 

Spitalul Regional de Urgență Cluj bate pasul pe loc pentru că șeful Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, susține că depozitul de muniție de la unitatea din Florești nu a fost dezafectat. Știri de Cluj a vizitat locația și a constatat contrariul. 

 

Liberalul Horea Uioreanu a declarat în urmă cu trei saptamâni, la emisiunea Știri de Cluj LIVE, că proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj nu poate avansa din cauza unui depozit de rachete care încă există pe terenul de 14.6 hectare pe care Guvernul Boc l-a transferat de la Ministerul Apararii Nationale la Consiliul Judetean Cluj. ”Exista un depozit care trebuie dezafectat. Sunt rachete acolo. Stiu ca e unitate de rachete. Stiu ca Ministerul Apararii îl va dezafecta. Dupa ce vom intra în posesia celeilalte jumatati vom merge dupa investitori. Investitorii sunt privati. Bugetul nostru nu permite investitii de 200 de milioane de euro”, declarat șeful CJ Cluj (Vezi VIDEO).

 

La fața locului, pe teren, realitatea este alta. Depozitele Unității Militare de Rachete din Florești sunt goale. Fotografiile realizate pe terenul unității militare arată că zona este împrejmuită cu două garduri de sârma ghimpată, iar perimetrul este abandonat.

 

Fostul depozit de rachete a fost amplasat strategic. Sunt patru magazii mari, în jurul carora militarii au ridicat movile de pamânt pentru a nu expune cladirile unui tir direct de artilerie. Peste tot, au fost plantati salcâmi, astfel ca întreaga zona nu poate fi văzută din aer. 

 

În magazia patru bate vântul, iar rachetele lipsesc cu desăvârșire, rămânând în urmă numai etichetele care au stat pe lăzile cu muniție: ”stiva 4” sau ”lăzi focos”.

 

Ofișerii de la Unitatea Militară din Florești susțin că terenul a fost predat. ”Terenul este liber de orice sarcini. Noi am mutat munitia iar acum e rândul celor de la Consiliul Judetean Cluj sa vina sa îl preia. Limitele acestui teren sunt deja trasate. Trebuie doar sa vina si sa îl ia în primire. Nu mai este nicio racheta. Sunt doar povesti domnule”, spune unul dintre ofiteri. 

 

Șefii Consiliului Județean Cluj susțin acum că amplasamentul va fi predat în scurt timp de armată. ”Am fost deja notificati de catre armata sa preluam terenul. Asteptam bugetul de anul viitor sa vedem cum procedam si sa putem decide sa demaram studiul de fezabilitate”, a spus un oficial CJ Cluj. 

 

Spitalul Regional care ar putea fi ridicat pe terenul de lângă Drumul Naționa 1, situat în vecinătatea Metro, ar urma să coste între 150 și 200 de milioane de euro. 

 

Ministrul Sănătății, Raed Arafat, susține că investiția se va amortiza rapid. ”Este clar ca acest spital trebuie sa se faca. Fiecare calculeaza cum vrea, ba pe fonduri europene, ba pe parteneriat public privat. Acum este o varianta de a fi prinsa constructia spitalelor din Iasi si Cluj pe fonduri structurale, din bugetele Uniunii Europene. Un astfel de spital este obligatoriu pentru ca sistemul este foarte fragmentat. Este obligatoriu si la Cluj si la Iasi sa se construiasca aceste spitale regionale de urgenta. Eu cred ca investitia se va recupera foarte repede doar din gruparea acestor sectii spitalicesti", a spus Raed Arafat.

Comentarii Facebook