Începem săptămâna cu valori mai pozitive! După o perioadă sufocantă, calitatea aerului în Cluj s-a îmbunătățit


Concentrația particulelor ultrafine din aerul respirat este foarte mică, după ce săptămâna trecută toți senzorii din oraș care măsoară particulele în suspensie PM2.5 și PM10 indicau valori peste limita legală. 

Calitatea aerului este "Bună" în toată țara. După o perioadă specifică anotimpului rece, când calitatea aerului lasă de dorit, venim cu informații îmbucurătoare. Concentrația particulelor ultrafine din aerul respirat este foarte mică. Bucurați-vă de plimbări și ieșiri la aer curat”, au scris membrii organizației Strop De Aer, pe pagina de Facebook a asociației. 

Reamintim că din cauza inversiunii termice, săptămâna trecută, toată poluarea produsă de oraș prin traficul auto sau încălzirea cu lemne rămânea la nivelul solului. Astfel, membrii grupurilor sensibile erau îndemnați să evite plimbările prin oraș. 

Monitorizarea calității aerului din Cluj-Napoca se face folosind senzori Open Source. Senzorii montați în centrul orașului, pe strada Ferdinand indică astăzi valori de 3,6 µg/m3 pentru particulele în suspensie de PM2.5 și 14 µg/m3 pentru PM10, considerate drept valori foarte scăzute pentru poluare. Precizăm că indicele se schimbă în timp real, astfel datele pot să scadă ușor pe parcursul zilei. 

f.jpg

Pentru comparație, specificăm că senzorii montați în centrul orașului, pe strada Ferdinand indicau în data de  26 ianuarie, valori de peste 60 µg/m3 pentru particulele în suspensie de PM2.5 și 118 µg/m3 pentru PM10. 

Comentarii Facebook