Horia Chiș, fost director al Penitenciarului Baia Mare, reținut pentru că a abuzat de o angajată


Horia Chiș, fost director al Penitenciarului Baia Mare, a fost reținut de procurorii DNA Cluj pentru 24 de ore, pentru că a abuzat de funcție în scopuri sexuale.

Alături de Horia Chiș a mai fost reținută și Angela Kozma, ofițer de poliție, psiholog la Penitenciarul Baia Mare, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj în formă continuată.

În perioada 2020-2022, în calitate de director al Penitenciarului Baia Mare, Horia Chiș ar fi pretins, în repetate rânduri, unei subordonate, ofițer de poliție, favoruri de natură sexuală, prevalându-se și profitând de situația de autoritate și de superioritate asupra victimei.

Pe fondul refuzului persoanei vătămate de a avea o relație extra profesională cu șeful ei, Horia Chiș, la data de 19 mai 2022, inculpatul ar fi bătut-o,  în urma cărora au rezultat leziuni constatate de medicina legală, a căror gravitate a fost apreciată la 6-7 zile de îngrijiri medicale.

Actele de violență s-ar fi produs chiar in biroul directorului.

Ulterior, în perioada 30-31 mai 2022, pentru a evita eventualele consecințe ale gestului său, respectiv evitarea unei anchete disciplinare și destituirea din funcție, precum și posibile urmări pentru situația sa familială, inculpatul Horia Chiș ar fi constrâns-o pe persoana vătămată să nu sesizeze Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), amenințând că atât victima, cât și penitenciarul vor avea de suferit.

În acest demers, directorul penitenciarului ar fi fost susținut și de inculpata Angela Kozma, psiholog în cadrul penitenciarului.

Mai mult de atât, la data de 7 iunie 2022, Horia Chiș ar fi amenințat persoana vătămată cu expunerea unor presupuse imagini compromițătoare pentru distrugerea credibilității acesteia.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Marți, 22 noiembrie 2022, suspecții Horia Chiș și Angela Kozma urmează să fie prezentați Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Comentarii Facebook