Miercuri 24 Aprilie

Gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare a umplut sala Operei Maghiare de Stat din Cluj


Gala de deschidere a avut loc luni seară, la Opera Maghiară de Stat din Cluj.

La deschidere au fost prezenţi atât spectatori care au umplut sala, cât şi numeroşi politicieni din România şi oficiali ai Guvernului Ungariei.

Concert soliştilor şi orchestrelor Operei Maghiare şi Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, cu lucrări de Liszt, Kodály Zoltán, Bártok, a cucerit publicul, care a ovaţionat interpretarea. Pauzele dintre bucăţile muzicale au fost dedicate discursurilor dedicate Zilelor Culturale Maghiare.

Zilele Culturale Maghiare din Cluj sunt o demonstraţie a multiculturalismului”, a spus Emil Boc. 

Prezent la eveniment, Horea Uioreanu, preşedinele Consiliului Judeţean Cluj a ţinut să precizeze că ”ceea ce facem azi împreună este un lucru major”, după care Uioreanu i-a caracterizat pe colegii săi maghiari din Consiliu ”nu doar nişte colaboratori, ci nişte prieteni”.

La gala de deschidere a fost prezent şi secretarul de stat pentru cultură din Ungaria, L. Simon László, care a oferit sprijinul guvernului maghiar pentru proiectul Clujului de a deveni Capitală Culturală Europeană, dar a făcut publică, în premieră, dorinţa de a avea la Cluj un Institut Cultural Maghiar, aşa cum există acum la Bucureşti, solcitând pentru aceasta sprijinul autorităţilor clujene.

Clujul este centrul lumii pentru noi, ardelenii”, a precizat primarul de la Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care a adus un adevărat omagiu oraşului, la fel ca şi preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toró Tibor, care a lăudat proiectul Zilelor Culturale Maghiare.

Europarlamentarul László Tőkés a ţinut să mulţumească autorităţilor locale şi judeţene pentru sprijinul acordat acestui eveniment. ”Trebuie să vorbim împreună despre un modus vivendi în spirit european”, a spus el, făcând trimitere la coabitarea dintre valoni şi flamanzi din Belgia, dar şi la spiritul olimpic. La acelaşi model olimpic s-a referit şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în discursul său, în care le-a urat tuturor ardelenilor să se înţeleagă între ei.

 

Comentarii Facebook