Fundația Doina Cornea protestează față de practicile ilegale ale TVR Cluj și o susține pe realizatoarea Liana Goța


Fundația Doina Cornea protestează față practicilor ilegale ale TVR Cluj și o susține pe realizatoarea Liana Goța, care a fost marginalizată la funeraliile episcopului Florentin Crihălmeanu. 

Din cadrul Fundației Doina Cornea a făcut parte Preasfinţitul Episcop Florentin și Liana Goţa, compozitor şi realizator de emisiuni culturale şi de religie din Televiziunea Română.

În această ultimă calitate a realizat, începând cu 1997, zeci de emisiuni de arhivă – emisiuni document, cu certă valoare patrimonială. De asemenea, de la venirea în Studioul Cluj al TVR a semnat zeci de emisiuni cu Episcopul Florentin. Acesta nu a acceptat, cu excepţia unor conferinţe de presă, publice, să participe la emisiuni ale Studioului Cluj al TVR decât alături de ea. Nu odată s-a identificat cu rolul unui actor care ascultă de indicaţiile regizorale ale Lianei Goţa. Ba câteodată, în chip ludic, inversa rolurile dând şi el indicaţii regizorale.

Doamna Liana Goţa este singurul jurnalist care are în arhiva Televiziunii Române zeci de ediţii dedicate acestei mari personalităţi. Am fost surprinşi să vedem că tocmai în ziua funeraliilor Episcopului Eparhiei de Cluj-Gherla, sub egida emisiunii ei, „Spirit şi credinţă‟, pe care o semnează din 2011, apar doi producători noi. Doamnei Liana Gota i s-a refuzat prezența în studio pe timpul funeraliiilor, în propria-i emisiune, pentru a o coordona.

Mai mult decât atât, cu această ocazie, reporterul-moderator, de la redacţia Ştiri, a compilat din trei emisiuni de arhivă ale Lianei Goţa, realizând o ştire, preţios numită „portret‟ fără a specifica, aşa cum o cere deontologia profesională sursa şi, bineînţeles, fără a-i cere acordul. Ca o ironie a sorţii, în cadrul ediţiei „Episcopul Florentin final suspendat‟, pregătită de Liana Goţa pentru emisiunea ei „Spirit şi Credinţă‟ din acea zi, difuzată la 10 minute diferenţă, apar secvenţele folosite…

Şi totuşi, în România există Legea dreptului de autor. Noi credem că în România legile ar trebui respectate!

Atunci când se încalcă valori cum ar fi dreptatea, adevărul sau respectul fiinţei umane e ca şi cum noi înşine am fi loviţi în adâncul fiinţei noastre.

Fundaţia Doina Cornea protestează ferm împotriva practicilor ilegale ale Studioului Cluj al Televiziunii Române”, se arată în scrisoarea de protest a Fundației Doina Cornea.

Materialele produse de angajații TVR aparțin instituției și pot fi folosite în emisiunile instituției. Surse din cadrul instiuției spun că Liana Goța a fost invitată să prezinte emisiunea de la TVR, dacă nu i se asigură coafor.

Conform acelorași surse Liana Goța ar avea o relație foarte strânsă cu fiul Doinei Cornea, Leontin Horaţiu Iuhas.

----------------------------

UPDATE

”1. Televiziunea Română respectă prevederile legislației privind drepturile de autor, fără excepție. În ceea ce privește situația menționată în comunicatul Fundației Doina Cornea, precizăm că doamna Goța, conform dispozițiilor legale cu privire la operele realizate în cadrul atribuțiilor de serviciu, a cesionat drepturile de autor Televiziunii Române pentru producțiile realizate de dumneaei în calitate de salariat al SRTv. Aceste materiale au fost realizate în conformitate cu atribuțiile stipulate în fișa postului din contractul de muncă, utilizând resursele televiziunii publice, fiind producții ale SRTv.

2. În ceea ce privește contribuția dumneaei la producția amintită, menționăm că emisiunea dedicată funeraliilor Episcopului Eparhiei de Cluj-Gherla, cu o durată de 150 de minute a avut titulatura de „Ediție specială” și a fost coordonata de Redacția Știri, care realizează de regulă toate Edițiile Speciale și are experiență în acest tip de transmisii (duplexuri, corespondențe etc). În cadrul acestei ediții de 150 de minute, a fost inclus un material de aproximativ 24 de minute, realizat de doamna Goța, menționându-se acest aspect la momentul difuzării. Totodată, colegii de la Știri au realizat un „Portret” al Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, cu o durată de 6 minute, cu materiale/imagini de arhivă realizate de mai mulți salariați ai TVR Cluj, inclusiv de doamna Goța. Contribuția dumneaei la Ediția Specială a fost inclusă în aceste două momente ale emisiei și a fost punctată atât pe parcursul emisiunii, cât și pe generic.

Așadar, numele doamnei Liana Goța a fost menționat pe generic, alături de numele celorlalți producători și al întregii echipe, iar pe parcursul emisiunii s-a amintit de mai multe ori că reportajele au fost realizate de dumneaei.

3. Afirmația conform căreia doamnei Goța „i s-a refuzat prezența în studio pe timpul funeraliilor, în propria-i emisiune, pentru a o coordona” este eronată: doamna Liana Goța a fost invitată să prezinte această emisiune, dar a refuzat.

În ceea ce privește producția emisiunii, din cauza restricțiilor cauzate de pandemie, numărul persoanelor prezente în regie este minim.

În concluzie, conducerea TVR Cluj respinge ferm orice acuzație că ar fi încălcat legislația privind drepturile de autor sau normele etice ale jurnalismului.

Pentru o corectă informare a publicului, vă rugăm ca, pe viitor, pentru elaborarea oricărui material care vizează Televiziunea Română, să solicitați şi punctul de vedere al SRTv”, precizează Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol.

Comentarii Facebook