Duminica 25 Septembrie

FOTO - Un grup de elevi din Dej au inventat un roboțel care adună jucăriile aruncate prin casă


Cine este părinte ştie cât de neplacută poate fi senzaţia atunci când calci cu picioarele goale pe o jucărie uitată pe jos. Par inofensive însă un cub, o maşinuţă sau o piesă lego te pot duce pe culmi nebănuite ale durerii. Iată însă că venim cu o veste bună: această problemă ar putea dispărea. Cum, s-au gândit câţiva elevi din Dej. Copiii au construit un robot care strânge jucăriile împrăştiate şi le pune la locul lor.

Timp de cinci luni, elevii Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” din Dej l-au gândit, l-au proiectat şi l-au construit pe Star Light, un robot care ar putea deveni cel mai bun prieten al părinţilor

Star Light este capabil să colecteze diferite obiecte, precum bile şi cuburi, să le înmagazineze într-o cutiuţă, după care să le plaseze pe un suport pe diferite nivele. De asemenea, are un braţ cu care poate plasa elementele în diferite locuri”, spune unul dintre elevii care au participat la construirea roboțelului, Răzvan Muncelean. 

robotel dej el silngur.jpg

Ce poate să facă roboțelul Star Light 

Robotul este controlat cu două telecomenzi cu joystick. Însă, pentru 30 de secunde, maşinăria funcţionează autonom. „Cu ajutorul unei camere web plasate în partea din spate reuşeşte să detecteze unde se află un anumit element şi, în funcţie de poziţia acestuia, decide singur, pe baza unor algoritmi, ce are de făcut”, a mai explicat elevul. 

Din echipa Vector Robotics fac parte cinci elevi de liceu, două fete și trei băieți. „În acest moment, ştie ca în primele 30 de secunde să detecteze acest pahar şi să plaseze un element pe nivelul corect, să dea jos o răţuşcă din teren şi să parcheze într-o zonă prestabilită”, a explicat Vlad Câmpeanu, unul dintre cei cinci elevi din echipă.

robotel elevi toti.jpg

Robotul Star Light a fost deja premiat

Cei cinci inventatori iscusiți sunt sprijiniți în proiectul lor de mai mulți profesori din liceu. „Sunt profesor de matematică. Şi am hotărât să fiu mentorul lor anul acesta. (...) Am fost tot timpul alături de ei şi i-am susţinut în toate momentele”, a declarat directoarea unității de învățământ din Dej. 

Star Light a participat deja la mai multe concursuri unde a fost premiat: „Am reuşit să obţinem locul întâi la competiţia de la Iaşi şi locul al doilea la Timişoara”, a declarat Răzvan.  Elevii speră să participe cu micul lor robot şi la cât mai multe competiţii internaţionale, notează observatornews.ro. 


Comentarii Facebook