FOTO - Pe urmele lui Emil Racoviță: Doi clujeni au refăcut traseul Expediției Belgica, din Antarctica, la un secol distanță


Doi clujeni, tată și fiu, au reconstituit întregul traseu științific și geografic al marelui savant explorator Emil Racoviță. Călătoria echipei de filmare spre Antarctica s-a desfășurat la bordul unui vas echipat special, cu care cineaștii au urmărit întregul traseu parcurs de celebrul velier RV Belgica acum 120 de ani.

Doi clujeni, tată și fiu, au reconstituit întregul traseu științific și geografic al marelui savant explorator Emil Racoviță. Aventura s-a transformat într-un documentar de lungmetraj, unde vocea lui Emil Racoviță aparține marelui actor Victor Rebengiuc. 

belci bun.jpg

Expediția antarctică belgiană (1897 – 1899) a fost prima expediție pe timp de iarnă în Antarctica. Condusă de Adrien de Gerlache de Gomery la bordul RV Belgica, a fost prima incursiune de cercetare științifică din istorie. Printre membrii expediției s-au numărat Frederick Cook și Roald Amundsen, exploratori care mai târziu vor cuceri Polul Nord și Polul Sud. Din acest echipaj a făcut parte și românul Emil Racoviță, naturalistul și fotograful expediției

belci 2.jpg

Au fost odată 19 oameni care au plecat pe un mic și șubred vas, ca să exploreze Polul Sud. Ei nu erau nici bogați, nici puternici, nici renumiți – dar erau conștienți de ceea ce se duceau să facă și știau ce-i așteaptă. Și ajunși acolo au făptuit greșeli și au fost prada slăbiciunilor omenești – dar au lucrat cât au știut ei mai bine și au făcut tot ce au putut. Și s-au întors numai 17, zicându-și că moartea celor doi sărmani tovarăși și propriile suferinți nu vor fi fost cu totul zadarnice, căci au putut adăuga o pietricică la edificiul științei, la acel focar de lumină, de adevăr și de dreptate, ce călăuzește omenirea spre timpuri mai bune”, Emil Racoviță, potrivit Monitorul

Pe urmele lui Racoviță. Clujenii au plătit expediția din bani proprii

Echipa de filmare, din care au făcut parte profesorul universitar Gabor Xantos și regizorul Aron Xantos, a urmărit cu exactitatea coordonatelor geografice și de GPS întregul traseu al Expediției Belgica 1897 – 1899. În Antarctica s-au realizat filmări în toate punctele de acostare a Belgicăi acum 120 de ani, cu punctul terminus pe o insulă antarctică cu denumire românească, Insula Cobălcescu (distanța față de România - 14.881 km), denumită astfel de Racoviță.

belci 3.jpg

Este cel mai complex film documentar de lung metraj biografic, istoric și expediționar, bazat pe noi cercetări, realizat în perioada 2014–2020 despre savantul explorator român. 

Potrivit echipei de filmare, documentarul stă închis într-un seif, iar din cauza faptului că nicio autoritate publică sau companie privată nu se implică în finanțarea proiectului, s-ar putea să nu vadă prea curând lumina marilor ecrane.

Astăzi, 15 noiembrie, se împlinesc 154 de ani de la nașterea marelui savant Emil Racoviță, iar pe 19 noiembrie sunt 75 de ani de la moartea acestuia.

belci 4.jpg



Comentarii Facebook