Duminica 10 Decembrie

Florin Otrocol, directorul Quatro Eco Salub, a demisionat. Floreștiul rămâne fără firmă de gunoi

 

Florin Otrocol, directorul Quatro Eco Salub, firma care colectează deșeurile din Florești, a demisionat.

 

Am demisionat de la Quatro Eco Salub. În conformitate cu prevederile legale voi fi la dispozitia comunităților celor patru UAT-uri, Consiliilor Locale, AGA și partenerilor, încă 30 de zile”, a spus Florin Otrocol.

 

Am solicitat capitalizarea. Azi am avut susținerea proiectului in toate cele patru Consilii Locale. In primele trei am primit susținere totala, în unanimitate. La ultima, CL Floresti, am obținut majoritate dar nu 2/3 din voturi. Am promis public ca dacă proiectul meu nu va trece voi demisiona. Sunt om de onoare”, a afirmat Otrocol.

 

Decizia a venit după ce consilierii locali din Florești s-au opus proiectului prin care s-a cerut o infuzie de capital în firmă, pentru a fi făcute investiții în utilaje.

 

Horia Șulea: Floreștiul nu mai are firmă care să ridice deșeurile. PSD, ALDE, PMP și UDMR sunt de vină

 

Parcul auto este invechit si prezintă mari probleme. Nu este săptămână in care măcar o mașină sa nu fie în service. La un moment dat am lucrat timp de două săptămâni numai cu doua mașini, din sase, colectand in jurul a 15-18 tone de gunoi zilnic, in condițiile in care pe raza comunelor se produce zilnic intre 35 si 40 de tone de deseuri.

 

Asa s-a ajuns în aceasta situatie. Ca atare, din lipsa de lichiditati si din nereusita colectării debitelor (restantelor financiare) - etapa la care lucram intens, societatea nu poate lucra la supracapacitate pentru a colecta și restantele. La acest moment lucram la capacitate maxima, ceea ce înseamnă colectarea la ceea ce se produce zilnic, fara posibilitatea de a colecta si restantele. Si acum revin la un calcul simplu, despre care pomeneam anterior care poate explica situatia mai pe înțelesul tuturor.

 

Fără nici o umbra de ironie, vă expun un calcul aritmetic simplu. Firma de salubritate facturează lunar pe raza celor patru comune, undeva la 340.000 lei + Tva. TVA-ul nu il luăm in calcul pentru ca revine statului. ATENTIE, va rog. Niciodata gradul de colectare a facturilor nu depășește 70%, ceea ce înseamnă ca încasările lunare sunt undeva la 240.000 lei (rotunjit de la 238.000 lei). Din cei 240.000 lei, aproximativ 70.000 vin prin banca, bani la care nu am avut acces, conturile fiind blocate. Rămân la dispoziție 170.000 lei. Fondul de salarii este undeva la 60.000 cu tot cu bonuri de masa, la un colectiv de aproape 40 de oameni. Media salariului este undeva la 1300-1400 lei. Scăzând salariile, am ramas cu 110.000 lei, fara Tva.

 

Știti cat costa depozitarea la rampa Clujului, cea privata? 180 lei/tona + Tva. La 1000 de tone doar depozitarea ajunge la 180.000 de lei. Deja avem un minus de 70.000 de lei care putea fi eliminat daca erau conturile bancare deblocate. Să mai adăugăm: o medie de 20.000 service lunar (jale), 35.000 lei motorină plus încă vreo 10.000 servicii conexe (gen contabilitate, GPS mașini pentru ca asta cere legea si Curtea de Conturi, samd).

 

Am constatat situatia si am prezentat-o AGA. Spuneați de cresterea prețului. In ianuarie prețul de depozitare a desurilor era 26 lei/tonă + TVA. A crescut progresiv de aproximativ 7,5 ori, dar prețul la populație este acelasi. Singurii care puteau lua măsuri care sa creasca preturile sunt Consiliile Locale. Exista o singura solutie, acum. Capitalizarea firmei, urgent.

 

Marti voi merge personal in fata celor patru Consilii Locale pentru a susține aceasta soluție, cea care ATENȚIE, va permite societății achiziționarea rapida a trei-patru gunoiere second hand, insa funcționale pe termen mediu, cel puțin cinci ani, deblocarea plăților catre Rampă si inchirierea de la potențiali parteneri de masini pentru ridicarea urgenta a deșeurilor restante. Va spun fara ipocrizie, ca tot ceea ce a tinut de mine si de stiinta mea manageriala am facut”, explica directorul Eco Quatro Salub, Florin Otrocol, în urmă cu câteva zile.

Comentarii Facebook