Fiul dirijorului Operei Române din Cluj, Vlad Morar, a fost finalist X Factor. Care este povestea sa?


 A ajuns până în finala „X Factor” 2017 alături de colegii lui din trupa „Ad Libitum Voices”, după ani întregi de studii, de pregătire și repetiții. Vlad Morar are 25 de ani și până acum a acumulat deja o experiență vastă ca artist. Acesta și-a spus povestea, cum a început să iubească și să studieze muzica, dar și ce planuri de viitor are.

Vlad Morar este absolvent al Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” și al Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În prezent, el activează în trupa „Ad Libitum Voices”, alături de care a performat în 2017 pe scena de la „X Factor”.

A participat la Untold și Eurovision

Tânărul este și fiul dirijorului Operei Române din Cluj, Adrian Morar. Până acum, la 25 de ani, Vlad a participat la diferite show-uri, concursuri și festivaluri ca: Untold, Eurovision, Festivalul Internațional de la Sibiu și multe altele. Cum manageriază succesul din online și offline, ce visuri și planuri de viitor are, dar și modul în care l-a influențat muzica clasică ca reprezentant al noii generații, Vlad a povestit totul pe larg pentru Libertatea.ro.

Pe la 5 ani și jumătate, tatăl meu insista să fac muzică. La noi este o tradiție de familie, el fiind dirijor al Operei Române din Cluj, iar bunicul meu, timp de 40 de ani, a fost violonist al Operei Române de asemenea. Pentru că tatăl meu avea o influență foarte mare asupra mare, am ales pianul, pe care îl consider cel mai dificil instrument.

Îmi amintesc că în clasa a IV-a, pe lângă școală și teme, studiam minim 4 ore pe zi pian, iar în liceu ajungeam chiar la 8 ore pe zi, ceea ce era extrem de solicitant pentru mine. Acesta a fost un moment de cotitură, deoarece am simțit că nu o mai pot lua pe acest drum și trebuie să fac o schimbare.

Am continuat totuși în clasa a XII-a, timp în care am început să cochetez cu jazz-ul, să iau ore de canto și să cânt jazz vocal. Astăzi, îi sunt extrem de recunoscător tatălui meu pentru că a insistat să studiez pianul, pentru că acest instrument a stat la baza formării mele ca artist.

Din clasa a XI-a până în a XII-a am continuat să cânt vocal și am progresat destul de mult, iar după liceu am ales muzica în continuare. Am optat pentru canto clasic, pentru că nu puteam să fac pop/jazz, deoarece în Românoa există doar niște module în acest sens. Ceea ce fac eu este cu totul altceva și este din proprie inițiativă. Am terminat Facultatea și Masterul, deci se împlinesc 7 ani de când cânt cu vocea”, a povestit Vlad.

Inspirația lui a fost Michael Buble

Michael Buble este artistul internațional care l-a inspirat pe Vlad și care l-a influențat cel mai mult pe plan muzical.

La 17 ani am avut prima mea relație, iar tatăl iubitei mele era absorbit de toată frumusețea cu care cânta Michael Buble. Până atunci nu auzisem de el, iar acesta a fost declick-ul. Acest artist a fost, este și va rămâne pentru mine artistul complet, pentru că mi se pare că poate să cânte cu tot sufletul, cu foarte mare lejeritate, cu un profesionalism cum nu am mai întâlnit. De la el îmi plac cel mai mult: „Feeling good”, „Cry me a river”, „Everything”, „Best of me. Michael Buble este cel care a activat în mine dorința de a deveni artist. Există 3 artiști din România, care pot să zic că-mi plac - Carla”s Dreams, Paula Seling și Connect-R.

A participat la „X Factor” cu trupa „Ad Libitum Voices”

Vlad a intrat în trupa Ad Libitum Voices, alături de care a participat la ediția din 2017 a competiției X Factor.

Am dat la Conservator la canto, iar acolo l-am întâlnit pe Tiberius Simu, care este membru Ad Libitum Voices. Ei aveau nevoie de încă o voce, voiau să fie 4 și căutau un nou membru. Grupul există din anul 2012, însă s-au tot schimbat membrii. Tibi a venit în 2016. Eu am venit în 2017, la invitația lui. El îmi era profesor, am și concertat împreună în diferite spectacole cu Filarmonica din Iași, Cluj, cu Opera din Cluj. A văzut potențialul în mine, fiidn colegi de scenă. Inițial, nu voiam să intru în Ad Libitum, pentru că aveam o trupă de cover-uri și voiam să fac o carieră solo.

Ceea ce m-a convins însă a fost ideea de a participa la un show de televiziune. Așadar, am intrat în grup și am început să ne cunoaștem. Pentru mine, țelul principal din acel moment a fost X Factor, alături de cei trei băieți talentați și foarte buni muzicieni, astfel că am fost nevoit să renunț la cariera mea solo, pentru a mă putea concentra 100% pe proiectul Ad Libitum Voices.

Povestea X Factor a fost una lungă. A început în vară, în 2017, cu o preselecție care ne-a propulsat imaginea. Am cântat în preselecții „Copacul”, o piesă care a fost foarte apreciată, iar modul în care ne votau oamenii de acasă era de nedescris. În marea finală X Factor, am cântat alături de 2 artiști de top din România, Calrla s Dreams și Alina Eremia”, a explicat Vlad.


Comentarii Facebook