Firmele din Cluj, amendate de Inspecția Muncii cu zeci de mii de lei. Un angajator s-a ales cu o sancțiune de 20.000 de lei pentru munca ,,la negru”


Mai multe firme din Cluj, care se ocupă cu comerțul cu amănuntul au fost amendate de Inspecția Muncii.

În perioada 11-15.03.2024 ITM Cluj a desfăşurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control în vederea verificării modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă precum și prevederile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă, de către angajatorii care desfășoară activități în centre comerciale (supermarket, hipermarket) în domeniul ,,Comerț cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor”.

Cu ocazia acestei campanii Inspecția Muncii Cluj a efectuat controale  la un număr de 31 de  angajatori din judeţul Cluj. 

 Au fost aplicate amenzi în cuantum total de 56.500 de lei,  la 7 angajatori. O firmă s-a ales cu o amendă de 20.00 de lei pentru munca la negru.

Amenzile au fost aplicate pentru:

  • primirea la muncă a unei  persoane fără încheierea unui contract individual de muncă (20.000 lei – un angajator).
  • nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă, lipsa examenului medical la angajare, neîntocmirea fișelor de instruire individuală.
  • neefectuarea instructajului de protecție a muncii conform planificării, evaluare de riscuri/ plan de prevenire și protecție necorespunzător realităților la locul de muncă cu consecințe asupra instruirii în domeniul securității și sănătății în muncă a lucrătorilor.

Comentarii Facebook