Facultatea de Drept a încheiat programul de practică profesională a studenților ”Ab ACADEMIA ad ADVOCATUM”


Universitatea Babeş-Bolyai, în parteneriat cu Baroul Cluj, au finalizat Programul de Practică Profesională Ab ACADEMIA ad ADVOCATUM, desfășurat în perioada ianuarie 2012- decembrie 2013, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane .

Acesta este primul proiect de acest gen, dedicat pregătirii practice a studenţilor din domeniul ştiinţelor juridice, implementat de Universitatea Babeş-Bolyai prin Facultatea de Drept, în parteneriat cu Baroul Cluj.

Grupul țintă este format din 401 studenți, care au facut stagii de practică profesională, așa cum trebuie, în cabinetele și firmelor de avocatură, care au avut calitatea de tutori de practică. Mai mult decât atât, înaintea fiecărui stagiu, studenții au beneficiat de o consiliere în vederea orientării lor vocaționale”, a explicat profesorul universitar Radu Catană, directorul proiectului.

Unul din rezultatele cele mai importante ale proiectului este optimizarea serviciului de consiliere şi orientare profesională în cadrul Facultăţii de Drept prin care s-a urmărit corelarea viitoarei traiectorii profesionale a studenților cu cerințele existente pe piața muncii.

A fost un program care a arătat că putem să fim o punte între viața profesională și absolvenți, între mediul profesional și de afaceri și viitorii noști absolvenți, că ne putem juca rolul pe care trebuie să îl avem ca și universitate. Nu încasăm banii de la finanțarea de bază pentru a le la sfârșit o diplomă, ci încercăm să ne asumăm această contribuție la viața lor profesională”, a mai precizat directorul proiectului.

Proiectul a reușit să consolideze și un parteneriat stabil şi funcțional între mediul academic şi un număr de 53 de cabinete şi societăți de avocatură cu scopul facilitării încadrării pe piața muncii a studenților, viitori avocați.

Au fost planificate 60 de ore și aceste ore chiar au fost depășite. Din feedback-ul studenților a reieșit că au avut o foarte bună colaborare cu tutorii lor de practică. Au fost foarte mulțumiți si au considerat că este o oportunitate de a se apropia de un cabinet de avocatură încă din timpul studenției”, a declarat managerul de proiect, Teodora Raț.

În afară de orele petrecute alături de tutorii lor, studenții participanți la programul de practică au avut ocazia de a-și testa cunoștiințele și experiența dobândită în cadrul unor concursuri de procese simulate. , în urma cărora, 25 de câştigători au efectuat o vizită de studiu la Ordinul Avocaţilor din Verona, Italia, şi la Colegiul Avocaţilor din Zaragoza, Spania.

La Verona au vizitat Colegiul de Avocați, au avut o zi în care au vizitat și au stat în cabinete de avocatură italienești, au fost în săli de judecată, au fostși la un tribunal anti-mafia”, a mai precizat directorul Programului de Practică, lectorul universitar Marius Harosa.

Acest proiect a dus și la consolidarea unui departament de practică în cadrul Facultăţii de Drept, care va funcţiona şi după finalizarea proiectului şi dezvoltarea materialelor suport pentru stagiile de practică (ghiduri, broșuri, manuale de practică, dosare de practică etc.) care vor constitui modele pentru celelalte proiecte ce se vor implementa în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai.

Comentarii Facebook