Evitați scăldatul în locurile neamenajate, în lacurile de acumulare sau în apele curgătoare


Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa reia avertismentele adresate cetăţenilor privind îmbăierea în lacurile de acumulare sau în apele curgătoare.

Cursurile de apă pot reprezenta un pericol pentru cei aflați la scăldat din cauza malurilor abrupte și a curenților puternici. 

De asemenea, în aceste zone, albiile pot fi nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi și trunchiuri de copaci. 

Totodată, există diferențe majore de temperatură între stratul de suprafață (care poate avea o temperatură agreabilă) și cel de adâncime (care are o temperatură scăzută). 

Evacuarea controlată a unor debite de apă din lacurile de acumulare se poate realiza oricând. Astfel, cetățenii, aflați la scăldat în aval de aceste lacuri pot fi surprinși de creșteri bruște de nivel și debit.

Curenții care se formează în apropierea barajelor în timpul deversării sunt foarte puternici și pun in pericol viața înotătorilor.

Orice persoana fizica, pe proprie raspundere, poate utiliza liber pentru imbaiere apele marine si apele interioare (art. 9, alin. 3 din legea apelor 107/1996)”. De asemenea, ”pe malurile apelor apartinand domeniului public, orice persoana fizica are dreptul de acces liber, pe proprie raspundere, pentru plimbare sau recreere (art. 25, alin. 1 din legea apelor 107/1996)”.

ABA Someș-Tisa recomandă cetățenilor să aleagă zonele special amenajate pentru îmbăiere, cu respectarea măsurilor de siguranță.

Acumulările reprezentative pe care le administrează ABA sunt: Gilău - pe Someşul Mic, Colibiţa - pe râul Bistriţa, Strâmtori - pe râul Firiza, Vârşolţ - pe râul Crasna şi Călineşti-Oaş - pe râul Tur. Acestea au ca funcțiuni principale: atenuarea viiturilor, regularizarea debitelor, asigurarea alimentării cu apă a localităţilor din aval și producerea energiei electrice. Totodată, în aceste zone s-a dezvoltat piscicultura şi ele reprezintă puncte de interes turistic.  

Alte acumulări importante din bazinul hidrografic Someșul Mic sunt: Fântânele,Tarnița și Someșul Cald, administrate de către SC Hidroelectica SA.

În arealul administrat de ABA nu sunt desemnate zone de îmbăiere.

Comentarii Facebook