Eveniment astral deosebit, vizibil la Cluj-Napoca. Două planete au putut fi văzute cu ochiul liber, datorită unui fenomen numit conjucție


La început de primăvară, mai precis în ultimele două nopți, clujenii s-au putut bucura de un fenomen astral deosebit.  Planetele Jupiter și Venus au fost vizibile pe suprafața celestă a Terrei. 

Mai mult decât atât, acestea păreau foarte apropiate, în ciuda faptului că distanța dintre ele este de peste 600 de milioane de kilometri. Planeta Jupiter este cunoscută drept cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, iar Venus drept cea mai luminoasă.

Clujenii s-au anunțat între ei pe grupurile de social-media despre acest fenomen și avertizați că nu sunt două stele banale, cum tindeau mulți să creadă. Mulți dintre clujeni au ieșit din casele lor și au pozat această raritate: „Da le-am vazut, straluceau foarte tare , imposibil sa nu fie remarcate”, afirma unul dintre participanții la conversația din grupul de Facebook. 

Conjuncțiile au loc frecvent în sistemul nostru solar pentru că „planetele orbitează în jurul Soarelui într-o formă aproximativ similară – eliptică – și, deci, au traiectorii similare pe cer”, informează NASA. Astfel, deși aceste două planete intră des în conjuncție „fără vreo însemnătate astronomică”, spune NASA, „ele fac un spectacol frumos pe cer”.

 Privitorii pasionați de astronomie, pot urmări planetele pe cerul nopții și cu ochiul liber, dacă cerul este senin și puțin „contaminat” de lumina artificială a orașului.


Comentarii Facebook