Evantaie si matasuri unice la Zilele Clujului

 

Zilele municipiului Cluj-Napoca aduc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei cea mai apreciata expozitie de evantaie si matasuri din China, in perioada 25 mai – 1 iunie 2012, de la ora 12:00.

Expozitia "Arta si maiestrie in China - umbrele, evantaie si broderii" realizata cu sprijinul Ministerului Chinez de Arta si Cultura numara un total de 145 de exponate, dintre care 25 de umbrele, 49 de evantaie si 71 de piese brodate. Exponatele sunt specifice provinciilor Jiangsu, Hunan, Sichuan si Guangdong, cele mai recunoscute si apreciate patru stiluri ale broderiei chinezesti.

Expozitia a fost prezentata in peste 10 tari din Asia, Africa si Europa, la transportul ei utilizandu-se 11 cufare special realizate dintr-un aliaj de aluminiu ce cantaresc impreuna aproximativ o tona si au un volum total de 5 metri cubi.

Evantaiele au aparut in China acum mai bine de 3000 de ani, aproximativ in timpul  dinastiilor Shang si Zhou. Exista numeroase tipuri de evantaie chinezesti: evantaie de hartie, de bambus, de palmier, evantaie cu pene, cu panza, cu insertii de matase sau evantaie din paie de grau. Cu o istorie chiar mai lunga, umbrela a aparut in China inca de acum 4000 de ani iar in prezent reprezinta unul din cele mai populare accesorii ale omenirii.

Scopul ce a stat la baza acestei inventii a fost acela de a-l feri pe om de ploaie insa oamenii au gasit umbrelei noi intrebuintari, in special aceea de a proteja impotriva caldurii si razelor solare extreme. Cu toate acestea, structura de baza a umbrelei a ramas in mare parte neschimbata din antichitate pana in prezent.

Comentarii Facebook