Electric Castle -ul din Epoca de Aur! Petrecere la Hoia în 1983


O fotografie din 1983 prezintă dealul Hoia, plin ochi de lume ieșită la un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Muncii (n.red. posibil concert).

Ieșirile la iarbă verde erau un fenomen social înainte de 1989, când pădurile din jurul Clujului erau înțesate de oameni. Cei din Grigorescu urcau la Hoia, mănășturenii în groapa Moșului și împrejurimi, iar cei din Zorilor mergeau în Făget.

În fiecare weekend era o adevărată migrație a populației dinspre cartierele Clujului spre zonele de iarbă verde. După Revoluție am aflat că occidentalii îi spune picnic, dar la români era un fenomen social, era mai mult de atât. Stăteam acolo o zi întreagă. Era ca un mini concediu. Se juca fotbal și se făceau grătare cu carne de porc tăiată înainte de Crăciun sau pui, dacă cineva mai avea relații. Fiecare aducea ce putea și lumea se simțea extraordinar de bine. După Revoluție, fenomenul s-a diminuat pentru că oameni au început să aibă multe variante de a petrece timpul liber”, ne-a relatat Ioan Mureșan, un clujean care a studiat fenomenul.

Lucrurile nu au murit, ci s-au transformat. Ieșirile la iarbă verde și la un concert au aprins imaginația unora, iar așa s-a născut Electric Castle. ”Probabil că Electric Castle este ieșitul la iarbă verde pentru tineri din ziua de azi. Pentru generația mea era numai mersul în Făget, Groapa Moșului sau în Hoia, dar acum lucrurile s-au schimbat”, a mai spus Mureșan.

Fotografia din 1983, de la Hoia, și orice imagine de la Electric Castle sau Untold ilustrează perfect modul în care s-a produs tranziția. Putem spune fără să greșim că nimic nu se pierde, totul se transformă.

143760182_3956820611030022_2233960000716938406_n.jpg

Foto: Racasan Radu / Facebook

Comentarii Facebook