Sambata 4 Februarie

Drona căzută la Bistrița a predată SRI! Are inscripții rusești și e folosită în recunoaștere - FOTO


Drona care a fost găsită la Dumitra, județul Bistrița Năsăud este rusească, dezvoltată de Centrul Tehnologic Special din Sankt Petersburg.

Drona de la Bistrița Năsăud este de fabricație rusă

Drona de tipul Orlan-10, vehicul aerian fără pilot (UAV), face misiuni de recunoaștere, cartografiere 3D, suport pentru SAR și operațiuni de război pentru forțele armate ruse.

Drona a fost produsă în peste 1000 de exemplare și a fost utilizată în numeroase teatre de război precum Donbass, Siria, Libia și conflictul din Nagorno-Karabakh din 2020.

Poliția a recunoscut că drona are inscripții rusești, dar aceasta poate fi și ucraineană, lucrurile nefiind clare. 

Este posibil ca drona să fi fost pierdută de militari, iar aceasta a zburat atâta timp cât a avut baterie. SRI a preluat aparatul și va investiga cazul, fiind o problemă de siguranță națională.

O altă aeronavă fără pilot neidentificată a fost reperată în România  

MApN a vorbit despre incidentul de joi, 10 martie, în care a fost implicată aeronava fără pilot.

Sistemul de supraveghere a spațiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spațiul aerian național pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute.

Aeronava a intrat în spațiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23.23 și a părăsit spațiul aerian național în jurul orei 23.26, îndreptându-se către Ungaria.

Evoluția acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spațiul aerian național, viteza ridicată, înălțimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat și condițiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian”, precizează Ministerul.

Comentarii Facebook