Dovada că aici trăiesc români de mii de ani! - Descoperire fabuloasă la Cluj, pe șantierul drumul expres spre Autostrada Transilvania


Muncitorii care lucrau la șantierul drumului expres Tureni (DN1) -  Autostrada Transilvania au dat peste vestigii foarte importante. Arheologii s-au pus pe treabă și au descoperit vestigii dacice și romane.

Tureniul a fost locuit de daci, apoi și de romani, iar acest lucru a fost reconfirmat de specialiști. Lucrările de descărcare arheologică de pe traseului drumului de legătură între DN1 și A3 au dus la descoperiri extrem de valoroase. O lance din vremea dacilor, care datează din secolul al doilea, înainte de Hristos, respectiv o așezare civilă romană, din secolele 2-3 d.H. Așezarea romană este complexă: s-au găsit două locuințe romane semi adâncite, bucăți dintr-un vas de provizii de tip dolium, gropi de provizii și alte bucăți de ceramică fină. 

Și încă ceva s-a mai descoperit: dovada că aici trăiesc români de sute de ani. Arheologii au găsit un contract de vânzare-cumpărare între doi frați pentru o livadă, datat 1267, scris în limba română. Adică acum mai bine de 750 de ani la Tureni se vorbea deja limba română.

Le mulțumesc arheologilor pentru munca extraordinară pe care o fac și pentru dovezile pe care le găsesc. Știm cine suntem, dar la fel de important este să știm și de unde venim”, a declarat primarul comunei Tureni, Daniela Mănăilă.

------------------

UPDATE

Primăria Tureni a revenit asupra informațiilor pe care primărița Daniela Mănăilă singură le-a furnizat și a precizat că actul de vânzare cumpărare datat din 1267 nu a fost descoperit acum. Primărița a fost curpinsă de euforia descoperirii și a încurcat ”olalele”. 

Referitor la prima atestare documentară a comunei Tureni, în contractul de vânzare - cumpărare a unei livezi, acest contract NU A FOST DESCOPERIT pe traseul DX A3 - Tureni, NU este scris în limba română, ci în LIMBA LATINĂ, este datat 1276, iar numele comunei noastre este scris „Villa Thur”. Acest document este în Arhivele Naționale ale Statului Român, de la Cluj Napoca”, a precizat Primăria Tureni, într-un comunicat de presă.

Comentarii Facebook